19 september 2024
Uitdagingen en kansen in de zorg
“Door de ervaring die ik als leidinggevende heb opgedaan weet ik hoe groot de uitdagingen in de zorg kunnen zijn. In de zorg doen we alles vanuit het hart voor de patiënt. Als projectleider zet ik mij met volle overtuiging in om ook in de toekomst hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden. Voor mij vormen samenwerking en vertrouwen daarbij de essentiële basis.”
Carine leidt het project ‘piketpalen’, dat deel uitmaakt van het bredere programma Zorg in Balans. Dit programma is opgezet om de ouderenzorg in Zeeland toekomstbestendig te maken. De vergrijzing in Zeeland brengt extra druk met zich mee op de zorg, en het is van belang dat zorg- en welzijnsorganisaties de krachten bundelen om die uitdagingen het hoofd te bieden.
De vier piketpalen: gezamenlijke doelen voor de zorg
“Het project richt zich op vier grote doelstellingen, de zogenaamde 'piketpalen'. Deze doelen waren er al, maar nu is het aan ons om ze in de praktijk te brengen. En dat is precies waar samenwerking en vertrouwen zo belangrijk zijn.”
- De Zeeuwse ANW-diensten: Dit gezamenlijke plan draait om de bereikbaarheid van zorg voor ouderen buiten reguliere uren (‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend). Door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat ouderen altijd de juiste zorg krijgen, terwijl we efficiënt omgaan met ons personeel.
- Een gezamenlijke visie op de eerstelijnszorg: Hier kijken we naar de functieverdeling in Zeeland. Wie doet wat binnen de ouderenzorg? Het is belangrijk dat dit goed wordt vastgelegd om effectief samen te werken.
- Samenwerking met medici: Deze piketpaal draait om het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende medici, zoals huisartsen. Door beter samen te werken kunnen we bijvoorbeeld de huisarts ondersteunen in zijn of haar rol binnen de ouderenzorg.
- Taakdifferentiatie in care en cure: Deze doelstelling focust op kwetsbare ouderen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Hier kijken we naar het gehele traject van zorg, van thuis tot ziekenhuis, en hoe we dat naadloos op elkaar kunnen laten aansluiten.
“Kwetsbaarheid tonen en het vertrouwen hebben om samen te werken is van groot belang om een project te laten slagen.”
Vertrouwen en kwetsbaarheid
“Hoewel deze doelstellingen logisch lijken, wordt het vaak lastig in de uitvoering. Het is belangrijk dat we als zorgverleners goed samenwerken en een gedeelde visie dragen. Hierin is jezelf kwetsbaar opstellen en vertrouwen in een ander enorm belangrijk. In theorie klinkt dit gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt dat soms een uitdaging. Mensen willen vaak meewerken, tot het ze wat gaat kosten. Kwetsbaarheid tonen en het vertrouwen hebben om samen te werken is van groot belang om een project te laten slagen.
Ik wil er niet alleen voor zorgen dat de doelstellingen behaald worden, maar dat ze behaald worden op een manier dat alle partijen zich gehoord en gezien voelen en ze er ook een meerwaarde voor zichzelf uit kunnen halen.”
Een basis voor samenwerking
“Er is een steeds grotere bereidheid om samen te werken. Organisaties zoeken elkaar op, soms nog voorzichtig, maar de wil is er. Wat ik belangrijk vind, is dat we een solide basis creëren. Mensen willen alles op hun eigen manier doen, maar als de basis van ons project goed staat, kan iedereen het op zijn eigen manier implementeren binnen de organisatie.”
“Overstijgend denken vraagt om openheid en transparantie. Het gaat erom dat je mensen hoort en ziet.”
“Ik heb geluk dat ik met erg professionele mensen mag werken die weten waar de behoeften en uitdagingen liggen in de toekomst. We zijn ons er allemaal van bewust dat samenwerking essentieel is, maar er is nog onvoldoende eenheid. Daarom is het belangrijk om mensen samen te brengen, een groepsgevoel te creëren en ze te laten nadenken vanuit hun professie in plaats van vanuit hun organisatie. Dit overstijgend denken vraagt om openheid en transparantie. Het gaat erom dat je mensen hoort en ziet.”
De kracht van samenwerking
“Mensen houden er niet van als er iets wordt opgelegd. Daarom is het heel belangrijk om met ze samen te werken. Je moet ze overtuigen, en dit kan veel vragen. Soms moet je ook een middenweg hierin kiezen. Het draait om vertrouwen in elkaar.
Helaas zie ik vaak dat een project ‘even tussendoor’ gedaan wordt, maar dat werkt niet. Om een project goed neer te zetten, heb je volwaardige ondersteuning nodig. Ik ben erg blij dat ik met projectleider Sandra de Jong mag samenwerken in het project ‘piketpalen’. Ze is een grote meerwaarde voor het succes.”
Oog voor de toekomst: Een gezamenlijke bijeenkomst
“Een belangrijk onderdeel van het project is het organiseren van een evenement in het najaar. We willen bestuurders, artsen en andere zorgverleners uit Zeeland samenbrengen om stappen te zetten in de zorg. Dit evenement moet de samenwerking verder versterken en concrete plannen voor de toekomst helpen realiseren.”
Het vuurtje brandt
“Ik kom niet uit Zeeland, maar ik voel een vuurtje branden om hier van betekenis te zijn. Ik zie hoeveel er nog moet gebeuren, en ik wil graag mijn steentje bijdragen. Ik hoop dat ik dit enthousiasme kan overbrengen naar anderen, zodat we samen de zorg in Zeeland kunnen verbeteren.”
Interviewreeks 'Dijk van een projectleider'
In Zeeland werken we samen aan een toekomstbestendige zorg, met de regiovisie ‘De Zeeuw Zorgt 2030’ als leidraad. Om dit te realiseren, hebben we dijken van projectleiders die met hun expertise en passie onze zorg vernieuwen. In deze interviewreeks zetten we de komende tijd deze krachtige projectleiders in de schijnwerpers.