Met de opleiding Zorgprofessional (ZP) is een brede zorgopleiding ontwikkeld die afgestudeerden klaarstoomt als allround zorgprofessional met specialistische kennis. De opleiding is nauw verbonden met de beroepspraktijk, waarbij Scalda de kwalificatiedossiers Maatschappelijke Zorg, MBO verpleegkunde en Verzorgende-IG in één gezamenlijk onderwijstraject heeft ondergebracht.

Breed opgeleide Zorgprofessionals

Binnen de opleiding worden flexibele studieroutes aangeboden, waarbij studenten zelf mede de koers van hun opleiding bepalen. Zo gaan studenten na tien weken de praktijk in en wordt het profiel (3 of 4) pas gaandeweg bepaald. Bovendien kunnen zij het traject in hun eigen tempo afleggen: versneld of juist langzamer. Daarbij kunnen ze switchen tussen de niveaus en vormt het onderzoekend leren een onderdeel van de ZP. 

ZP

Achtergrond

Meer jongeren voor de ouderenzorg interesseren en werven, dat was in 2017 een van de redenen voor de start van de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (voorganger opleiding ZP). De regio koos daarbij voor het anders opleiden van studenten: zij gaan vanaf dag één de praktijk in. De ZPO is een combinatie van de opleidingen verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg niveau 3. Twee diploma’s in 1 klap. De opleiding wordt volledig gevolgd binnen de muren van Zeeuwse ouderenzorgorganisaties. Na het aflopen van het project in 2021 is de ZPO overgegaan in de opleiding ZP. 

Bekijk de opleiding bij Scalda