Het aantal ouderen neemt toe. Het aantal werkende in de zorg verminderd. De beschikbaarheid van zorg neemt af. En ook het aantal beschikbare mantelzorgers krimpt. Daarom gaan we aan de slag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven functioneren.

Passende zorg gaat niet alleen over ziekte, maar ook over gezondheid en zelfredzaamheid

Secundaire preventie gaat over interventies die door zorgverleners worden aangeboden. Gericht op het voorkomen van ziekte en het bevorderen van gezondheid. Ook het verminderen van kwetsbaarheid en het verhogen van zelfredzaamheid vallen hieronder. Om dit te bereiken starten we met twee zorgconcepten: Langer Actief Thuis en het Doe- & Dagcentrum.

LAT

Langer Actief Thuis (LAT)

Bij Langer Actief Thuis (LAT) staat de zorg voor ouderen met een zorgvraag centraal. Het uitgangspunt is om eerst te kijken naar wat iemand nog wél zelf kan, en welke vaardigheden mogelijk opnieuw verworven kunnen worden. Daarbij wordt zorgvuldig bepaald wat er nodig is om deze vaardigheden weer te krijgen.

Lees meer over LAT

doe- en dagcentrum

Doe- & Dagcentrum

Het Doe- & Dagcentrum richt zich op zelfstandig wonende ouderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ouderen kunnen hier terecht voor begeleiding, diverse activiteiten om samen te doen, ontspanning, actief bezig zijn, leren en samen eten. Daarnaast wordt er ook ondersteuning geboden voor thuis.

Meer informatie

Ook voor niet-geïndiceerde zorg

Zowel bij Langer Actief Thuis als het Doe- & Dagcentrum kan men ook terecht voor niet-geïndiceerde zorg. We kijken hiernaar omdat we juist ook deze groep, vóór de indicatiestelling en vóór de eventuele wachtlijsten als doelgroep van het project zien.

 

Zorg in Balans

Dit project is onderdeel van het programma Zorg in Balans (ZiB). ZiB werkt aan passende zorg in Zeeland voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Daarbij is de uitdaging om met hetzelfde aantal medewerkers te blijven voorzien in een toenemende vraag. Dat vraagt niet alleen om een slimme inzet van personeel. Maar bovenal: het bieden van nog steeds een goed maar ánder antwoord op de zorgvraag. In de projecten van ZiB is daarom steeds het uitgangspunt: zelf tenzij, thuis tenzij en digitaal tenzij… Zo blijft in Zeeland de langdurige zorg in balans, nu en in de toekomst.

Meer informatie?

Neem contact op met Esther van den Brink (Projectleider)
Tel.nr. 0620830746