19 december 2024

De vierdaagse Masterclass Innovaties Implementeren in Zorg en Welzijn bracht 16
gedreven zorgprofessionals samen om te leren over het succesvol implementeren
van vernieuwingen in een dynamische en complexe omgeving. Lessen die niet alleen
inspireren, maar vooral praktisch toepasbaar zijn.

Met workshops van experts leerden de deelnemers hoe je weerstand overwint, teams in beweging krijgt en innovaties tot leven brengt. Maar dat was nog maar het begin. Het waren vooral de reflecties en persoonlijke inzichten die de mooie eyeopeners opleverden. Een aantal van de waardevolle lessen en inzichten:

Kennis en methoden als houvast

Van het Cynefin-model tot krachtenveldanalyses: deelnemers waren verrast door de rijke hoeveelheid tools die beschikbaar zijn om structuur aan te brengen in een implementatieproces. Door vanuit meerdere invalshoeken naar een uitdaging te kijken, ontdek je nieuwe mogelijkheden.

Milena: Door op verschillende manieren en via verschillende invalshoeken te gaan kijken naar een probleem, kun je met verschillende tools hierin ook de betrokkenen meenemen.

Weerstand is een kans, geen blokkade

Een veelvoorkomend thema was het herkennen en begrijpen van weerstand. Weerstand is niet vreemd, het is een kans om te begrijpen wat er speelt. Het vraagt om aandacht in de vorm van luisteren, begrip en zelfs ruimte voor chaos en conflict. Door emoties en behoeften van betrokkenen serieus te nemen en open communicatie te voeren, ontstaat ruimte voor verandering.

Maruschka: Ook weerstand komt niet zomaar ergens vandaan en het is van belang om niet voorbij te gaan aan de achterliggende gedachte van deze weerstand. 

Bewustwording van denkfouten

Onze eigen aannames hebben een enorme impact op hoe je keuzes maakt en hoe je anderen benadert. Op het thema biases (denkfouten) was er veel herkenning voor bijvoorbeeld de Expert Problem Bias (hoe meer je weet, hoe moeilijker je buiten je expertise denkt) en de Confirmation Bias (informatie zoeken die je bestaande overtuiging bevestigt). Het bewust stilstaan bij deze biases helpt om open en objectiever te handelen.

Lisa: Waarom een medewerker op een bepaalde manier reageert vind ik een interessante uitdaging om mee aan de slag te gaan. Er zijn tal van onderliggende factoren die ik onbewust invul maar niet direct uitvraag bij de medewerker.

Flexibiliteit en maatwerk

Elke innovatie is anders en vraagt om een aanpak die aansluit bij de mensen en de context. Geen blauwdruk, maar maatwerk dat teams motiveert om mee te denken en hun eigen oplossingen te vinden.

Petra: Ons werd geadviseerd om iets verder weg te stappen van het probleem, het grote plaatje te leren zien. Ik moet echt leren om eigenaar van het project te zijn en niet van het probleem.

De masterclass benadrukte dat implementeren een gedeeld proces is. Door samen te leren en te reflecteren, worden niet alleen innovaties succesvol geïmplementeerd, maar groeit ook het onderlinge begrip en de veerkracht binnen teams. 

Er is een stevige basis gelegd om innovaties in de zorg succesvol door te voeren. Enthousiast geworden om zelf mee te doen? Maak je interesse kenbaar door te mailen naar zorgvernieuwers@viazorg.nl. De nieuwe dagen zijn inmiddels bekend! De data zijn 6 en 7 maart en 20 en 21 maart.

Deze masterclass is mede mogelijk gemaakt door Zorg in Balans met dank aan de experts Job van ’t Veer, Susan Fennis, Joost Boerenkamp, Waldemar Hogerwaard, Jeroen Huijskens en Wim Goossens.