26 november 2024

Hoe zorgen we ervoor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, met toegang tot de juiste zorg in een veilige en comfortabele omgeving? Om deze grote maatschappelijke opgave aan te pakken, werken zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, gemeenten en de Provincie Zeeland nauw samen in diverse initiatieven gericht op duurzame woon- en zorgoplossingen voor ouderen. Vanuit het programma Zorg in Balans worden er diverse stappen ondernomen om samenwerking binnen al deze clusters mogelijk te maken.

De Wonen & Zorg Kennis Karavaan: leren van elkaar en samenwerken

Een belangrijke stap in deze samenwerking was de organisatie van de Wonen en Zorg Kennis Karavaan begin oktober. Dit is een netwerkevenement dat verschillende partijen uit de zorg- en woonsector bij elkaar brengt. Het doel van de Kennis Karavaan was om inzicht te krijgen in elkaars werkvelden, ideeën uit te wisselen en gezamenlijke doelen te stellen voor de toekomst. "Met de Wonen & Zorg Kennis Karavaan willen we mensen verbinden en kennisdelen bevorderen,” legt Margrit Kemper, projectleider Wonen & Zorg uit. “Door elkaar beter te leren kennen, kunnen we duurzame samenwerkingen opbouwen en de zorg en woonkwaliteit voor ouderen verbeteren.”

Tijdens de bijeenkomsten van de Kennis Karavaan worden vraagstukken besproken zoals: ‘Hoe kunnen we geschikte woningen en zorgoplossingen voor ouderen realiseren?' en ‘Hoe kunnen we barrières in de samenwerking tussen zorg en wonen overwinnen?’ Deze dialoog is essentieel om een toekomstbestendige infrastructuur op te zetten die ouderen in Zeeland ondersteunt.

Van beleidsplannen naar concrete acties

Het realiseren van een toekomstbestendige woon- en zorgomgeving gaat verder dan beleidsplannen; het vraagt om concrete acties en zichtbare resultaten. De betrokken partijen werken samen aan specifieke projecten, zoals het bouwen van zorgwoningen, het ontwikkelen van buurtinitiatieven voor informele zorg en het integreren van zorgtechnologieën in woningen.

‘De maand van…’ – start in Tholen

Een voorbeeld hiervan is het nieuwe initiatief: ‘De Maand van…’. Elke maand focust dit programma op een andere regio in Zeeland, te beginnen met Tholen. Hier brengen we zorgverleners, beleidsmakers, bouwexperts en inwoners samen om gezamenlijke oplossingen voor wonen en zorg te bespreken.

Het doel van ‘De Maand van…’ is om kennis te delen, nieuwe samenwerkingen te smeden en inspirerende voorbeelden uit andere regio’s op te nemen. Zo voorkomen we dubbel werk en benutten we bestaande kennis en innovaties optimaal. Zoals dagvoorzitter Clementine Mol tijdens de Kennis Karavaan benadrukte: "Samenwerking tussen zorg, bouw en overheid is essentieel." Met het oog op 2030 bouwen we samen aan een regio waar wonen en zorg in balans zijn en ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Zeeland bereidt zich voor op een vergrijzende samenleving

Met het groeiende aantal 65-plussers en 80-plussers in Zeeland wordt het steeds urgenter om oplossingen te vinden die wonen en zorg verbinden. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat ouderen niet alleen een geschikte woning hebben, maar ook dat hun welzijn wordt gewaarborgd door de juiste ondersteuning en zorg dichtbij huis.

Leonie Wouters, betrokken vanuit de Provincie Zeeland, benadrukt het belang van samenwerking: "De provincie faciliteert deze samenwerkingen en zorgt dat alle partijen dezelfde koers varen. Het gaat erom dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen voor het welzijn van ouderen in onze regio en dat we bereid zijn om over organisatiegrenzen heen te werken.”

Blik op de toekomst: meer initiatieven en structurele samenwerking

De Wonen en Zorg Kennis Karavaan is slechts één stap op weg naar een toekomst waarin ouderen in Zeeland veilig en zelfstandig kunnen wonen, ondersteund door een netwerk van passende zorgoplossingen. Begin volgend jaar wordt opnieuw op Zeeuwse schaal gekeken welke onderwerpen in 2025 prioriteit hebben en hoe de samenwerking tussen de verschillende regio’s verder kan worden versterkt.

Het uiteindelijke doel is een structureel netwerk waarin kennisdeling en samenwerking centraal staan, zodat de zorgkloof in Zeeland kan worden overbrugd en de regio kan inspelen op de groeiende zorgbehoeften. Alleen door samen te werken en gebruik te maken van elkaars expertise kunnen we de zorg en het wonen in Zeeland toekomstbestendig maken.

Zoals Margrit Kemper het verwoordt: “We willen ervoor zorgen dat ouderen een omgeving hebben waar ze goed kunnen wonen, met de zorg die ze nodig hebben. Door elkaars kennis en vaardigheden te benutten, creëren we een basis van vertrouwen en samenwerking. Samen maken we de toekomst van wonen en zorg in Zeeland sterk en zorgzaam.”