20 november 2024

Technologie kan veel toegevoegde waarde bieden voor de integrale vraagstukken waarmee we in Zeeland te maken hebben. Bijeenkomsten zoals de E-Health Kenniskring helpen om gezamenlijk op te trekken, ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren en om van idee naar implementatie te werken. In dit interview deelt bestuurder Jolanda Meijer van SONB | Cleijenborch haar visie op e-health en benadrukt hoe belangrijk samenwerking binnen Zeeland is. Eén ding staat voor haar vast: alleen door samen te werken maken we de zorg in Zeeland toekomstbestendig, toegankelijk en efficiënt. Ze bespreekt waar de regio nu staat en waarom gezamenlijke inspanning onmisbaar is voor echte vooruitgang.

De kansen van e-health voor zorg- en welzijn

Jolanda: “Technologie zie ik als een krachtig hulpmiddel om de kwaliteit van zorg te verbeteren en ons voor te bereiden op toenemende druk door vergrijzing en personeelstekorten. De uitdaging ligt erin dat we moeten zorgen dat deze oplossingen veilig en toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor ouderen en mensen die minder digitaal vaardig zijn. Een zorgvuldige implementatie is daarbij essentieel.”

Samenwerken voor toekomstbestendige zorg

“In Zeeland zien we al mooie voorbeelden van samenwerking tussen zorginstellingen, de provincie, onderwijsinstellingen en bedrijven. Door samen te werken aan innovatieve oplossingen maken we de zorg efficiënter en toekomstbestendig. Zo werken in Tholen drie zorgorganisaties in de avond-, nacht- en weekendzorg samen via een gezamenlijke Zorgapp. Deze app koppelt cliëntendossiers, zodat zorgmedewerkers altijd snel toegang hebben tot actuele gegevens, zonder met meerdere systemen te hoeven werken. Dit verbetert niet alleen de zorgkwaliteit, maar stelt ook een nieuwe standaard voor gegevensbeveiliging.”

E-Health Kenniskring belangrijke stap voorwaarts

“Het doel van de E-Health Kenniskring is om initiatieven rond e-health niet alleen te delen, maar ook te verbinden. We wisselen niet alleen kennis en best practices uit; door initiatieven op elkaar aan te sluiten, kunnen we samenwerking binnen de gehele zorg en welzijnsketen versterken en dubbel werk voorkomen. Dit maakt ons gezamenlijke werk efficiënter en versterkt de impact op de zorg in Zeeland.”

De Kenniskring biedt een platform waar zorgprofessionals, bedrijven en kennisinstellingen samenkomen om concrete samenwerkingskansen te verkennen. Jolanda legt uit: “Door onze initiatieven te visualiseren in een netwerkkaart, krijgen we een helder beeld van lopende projecten en kansen voor samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat de Kenniskring een belangrijke stap is om zorg in Zeeland te moderniseren en toekomstbestendig te maken.”

Oproep aan collega-bestuurders

“Tot slot wil ik mijn collega-bestuurders oproepen om e-health en digitalisering echt serieus te nemen. We staan voor grote uitdagingen: vergrijzing, arbeidstekorten en het toegankelijk houden van zorg in onze uitgestrekte regio. Deze uitdagingen kunnen we alleen samen aanpakken. De E-Health Kenniskring biedt ons een unieke kans om best practices te delen en gezamenlijk vooruitgang te boeken. Daarom nodig ik iedereen uit om op 6 december deel te nemen aan de vervolgsessie en medewerkers af te vaardigen naar de kenniskring. Laten we over de grenzen van onze eigen organisaties heen kijken en samen investeren in de toekomst van de zorg in Zeeland.”

Meer informatie en aanmelden voor de E-Health Kenniskring