26 augustus 2024

Hoe zorg je ervoor dat zorgmedewerkers blijven? Het is een grote uitdaging voor veel zorgorganisaties in Zeeland. Daarom hebben we vanuit het Deltaplan een whitepaper ontwikkeld met concrete strategieën en inzichten, gebaseerd op gesprekken met 17 zorgorganisaties die bij het Deltaplan zijn aangesloten.

"Bij Philadelphia tonen onze recente medewerkersonderzoeken aan dat verbeteringen zelfs op locatieniveau merkbaar zijn. Toch blijft het verminderen van werkdruk een complex vraagstuk"

Waarom uitstroom verminderen zo belangrijk is

Het behouden van zorgmedewerkers is cruciaal voor de stabiliteit en kwaliteit van de zorg. Zeker nu, met de toenemende zorgvraag en de vergrijzing in Zeeland. Als medewerkers vertrekken, verliezen we niet alleen waardevolle kennis en ervaring, maar stijgen ook de kosten voor werving en opleiding. Bovendien neemt de werkdruk toe voor de collega's die achterblijven, wat de werk-privébalans verder onder druk zet. Door de uitstroom gericht aan te pakken, kunnen we deze problemen samen verlichten.

"Bij Zuidwester hebben we roosters geoptimaliseerd, wat zorgt voor meer rust en een snellere bereidheid om extra diensten te draaien. We onderzoeken ook een nieuw functiehuis om administratieve lasten te verminderen en stimuleren open gesprekken over voorkeuren in administratieve taken."

Duurzaamheid in de zorg

Een lager verloop betekent een stabieler team en meer continuïteit in de zorg. Het geeft zorgorganisaties een sterkere positie op de arbeidsmarkt, terwijl betere arbeidsomstandigheden bijdragen aan een fijne werkomgeving. Dit alles leidt tot lagere wervingskosten, een betere werk-privébalans en behoud van expertise binnen de organisatie.

"Bij Eilandzorg creëren we een veilige organisatie door de zichtbaarheid van leidinggevenden en kantoorpersoneel te waarborgen en door (pro)actief te handelen in onze communicatie."

Best practices uit de Zeeuwse zorg

De whitepaper biedt praktische voorbeelden van succesvolle initiatieven die al worden ingezet door Zeeuwse zorgorganisaties om de uitstroom te verminderen. Een greep uit de best practices:

  • Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden: Investeren in scholing, trainingen en doorgroeimogelijkheden voor medewerkers.
  • Aandacht voor medewerkers door de HR-cyclus: Regelmatige feedback- en exitgesprekken om in te spelen op de behoeften van medewerkers.
  • Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid: Initiatieven die fysieke en mentale gezondheid bevorderen, zoals coaching en ondersteuning bij de werk-privébalans.
  • Flexibiliteit en arbeidsvoorwaarden: Verbeterde roosters en arbeidsvoorwaarden voor meer stabiliteit en flexibiliteit.
  • Effectieve onboarding en integratie: Warm welkom en sterke inwerkprogramma’s voor nieuwe medewerkers.

"Bij Nucleuszorg verbeteren we arbeidsvoorwaarden, bieden we opleidingen aan, en passen we roosterafspraken aan voor onregelmatig werk. In de toekomst streven we naar een 'POH-pool' in de chronische zorg, zodat medewerkers sneller en flexibeler inzetbaar zijn in verschillende praktijken."

Top 3 strategieën

  • Exitgesprekken: Deze gesprekken bieden waardevolle inzichten in de redenen voor vertrek en geven aanknopingspunten voor verbetering.
  • Analyses en evaluaties: Regelmatige evaluaties van uitstroomdata helpen bij het nemen van gerichte maatregelen.
  • Van feedback naar actie: Luister naar je medewerkers en vertaal hun feedback naar concrete acties om het personeelsbeleid en de werkomgeving te versterken.

Conclusie

Het aanpakken van uitstroom is belangrijk voor het behoud van zorgprofessionals en de toekomst van zorgorganisaties. Met de strategieën uit de whitepaper kun je jouw team stabiliseren, de werkdruk verlagen en een positieve werkomgeving creëren.

 Download hier de whitepaper

Meld je aan voor de bijeenkomst: Beperken van ongewenste uitstroom in de zorg

Wil je meer weten over dit onderwerp en sparren met HR-collega’s uit de zorgsector? Schrijf je dan snel in voor de bijeenkomst "Beperken van ongewenste uitstroom in de zorg" op 9 september.