11 april 2018

Op 10 april kwamen bewoners, leerlingen, medewerkers en andere geïnteresseerden samen bij Zorggroep Ter Weel. De groep is met elkaar in dialoog gegaan over wat plezier betekent en hoe je plezier kunt beleven. ViaZorg is mede-organisator van deze dialoogesessies vanuit het ZorgPact thema "Denken vanuit de mens" behorend bij Generiek/Specifiek opleiden.

Niet te geloven hoeveel plezier je kunt beleven door gewoon in dialoog met elkaar te gaan over wat plezier betekent. Dat is precies wat een gemêleerde groep van bewoners, leerlingen en medewerkers heeft gedaan tijdens de Zorg Verandert! dialoog op 10 april jl. bij Zorggroep Ter Weel. Wat hebben we gelachen en wat maakt dat het leven toch leuk!

Het begon al met een inspirerend openingswoord van wethouder André van der Reest over het enthousiasme van de gemeente voor de Stichting Goes in Dialoog, de organisatie die het initiatief neemt voor activiteiten als deze. De wethouder had zich er speciaal voor vrij gemaakt uit de collegeonderhandelingen.

Vervolgens een helder betoog van Marloes Henderikx van Zorgplezier over plezier en geluk in het leven en wat dat precies is en vooral wat je er zelf aan kan doen. Ze liet ook zien hoe een Virtual Reality bril daarbij kan helpen. Ja, de moderne techniek helpt ook een handje, doordat je met deze bril terug kan naar je geboortestreek zonder te reizen. Dat is natuurlijk wel jammer voor de reisbureaus.

De dialoogtafels daarna liepen ook over van plezierige ervaringen. Ook al waren er zeker ook emotionele momenten. Want zonder licht geen schaduw en zonder schaduw geen licht.

Wat te denken van een bewoner, die altijd als droom had acteur of zelfs regisseur te worden en dat op zijn 88ste nog gaat doen door vanuit Ter Weel nog een toneelvereniging op te richten. De eerste voorstelling is in september en heeft de toepasselijke titel “Als je huilt, ben je een stakker”.  Echt Amsterdams volkstoneel. Als het een beetje meezit, gaan alle deelnemers er in september heen. Hoe plezierig is dat?

Ook bijzonder was dat de dialoogtafels de verbinding maakten tussen de generaties. De deelnemers varieerden van 17 tot 94 jaar. Twee bewoners van 88 en 94 jaar genoten, ondanks natuurlijk ook verdrietige zaken die ze hadden meegemaakt, nog volop van het leven. En je gelooft het niet, maar ze reden allebei nog in een autootje en hadden via Skype contact met familie aan de andere kant van de wereld. Eerst dachten ze; “Is zo’n dialoog wel iets voor ons?”, maar aan het eind gingen ze met een ervaring rijker en met een blij gezicht weer terug naar hun woning in de Poelhoek.

Tot de deelnemers hoorden ook een groep studenten van Scalda, die de opleiding Verzorgende 3 IG volgt. Zij zagen ernaar uit om als verzorgende aan de slag te gaan. Vanuit hun stage hadden ze al ervaren dat het werken met dementerende ouderen heel verrijkend kan zijn, als je er maar voldoende plezier en aandacht in stopt. Maar in de vrije tijd beleef je natuurlijk veel plezier aan festivals met hardcore muziek zoals in HRIEPS.

Zo makkelijk kan het zijn. Met elkaar in dialoog gaan en plezier maken. Het geeft energie, je komt tot prachtige ideeën en ze worden nog werkelijkheid ook!

Wat wil een mens nog meer? Het Zorg Verandert dialoog programma dat in opdracht van het ministerie van VWS wordt uitgevoerd duurt nog tot eind dit jaar. Als je de kans krijgt: doe mee aan zo’n dialoog. Je krijgt er geen spijt van. Hou de website van Stichting Goes in Dialoog in de gaten voor de actuele agenda.