15 januari 2025

Na 36 jaar in de gezondheidszorg, waarvan 11 jaar als leidinggevende binnen Adrz, zet Lizette Bustraan haar uitgebreide ervaring nu in als teamleider van de transferafdeling binnen Adrz voor het Zeeuws Coördinatiecentrum Ouderen (ZCO). Met haar veelzijdige achtergrond in de spoedeisende hulp, transfer verpleging en projectmanagement, staat ze aan de basis van een baanbrekend initiatief binnen de zorg. Haar doel is duidelijk: de doorstroom binnen het ziekenhuis verbeteren en daarmee de zorgkwaliteit voor patiënten verhogen.

Een oplossing voor zorgdoorstroom

“Het Zeeuws Coördinatiecentrum Ouderen (ZCO) helpt om een hardnekkig probleem binnen Adrz aan te pakken: het aantal zogenoemde ‘verkeerde bedden’. Dit zijn ziekenhuisbedden die bezet blijven door patiënten die medisch gezien al met ontslag kunnen, maar nog wachten op nazorg. Dit probleem heeft grote gevolgen voor de zorgcapaciteit. Als patiënten te lang blijven liggen, ontstaan er opstoppingen in het systeem. Dat betekent soms dat nieuwe patiënten niet opgenomen kunnen worden en zelfs dat operaties moeten worden uitgesteld.”

 

“ Door nauwe samenwerking met thuiszorgorganisaties, revalidatiecentra en andere zorgpartners zorgt het ZCO ervoor dat deze patiënten tijdig worden doorverwezen naar de juiste plek.”

 

Nauwe samenwerking

“Het ZCO richt zich voornamelijk op ouderen, die vaak complexe nazorg nodig hebben. Door nauwe samenwerking met thuiszorgorganisaties, revalidatiecentra en andere zorgpartners zorgt het ZCO ervoor dat deze patiënten tijdig worden doorverwezen naar de juiste plek. Zo voorkomen we niet alleen vertraging in het ziekenhuis, maar zorgen we ook dat patiënten zorg krijgen die echt aansluit bij hun behoeften. Dit verbetert hun herstel en maakt de zorg efficiënter.” 

 

Het belang voor Adrz

 “Voor Adrz is het ZCO van strategisch belang. Het ziekenhuis heeft geen mogelijkheden om patiënten door te verwijzen als de uitstroom niet goed geregeld is. Wij zijn volledig afhankelijk van een goed functionerende zorgketen. Door de doorstroom binnen het ziekenhuis te verbeteren, kunnen kostbare ziekenhuisbedden worden vrijgemaakt en blijft de zorg toegankelijk voor iedereen. Een ziekenhuisbed is ontzettend duur. Door patiënten sneller naar een passende zorgomgeving te verplaatsen, besparen we kosten en kunnen we die middelen inzetten voor andere zorgbehoeften.”

 

“Door patiënten sneller naar een passende zorgomgeving te verplaatsen, besparen we kosten en kunnen we die middelen inzetten voor andere zorgbehoeften.”

 

Samenwerken aan toekomstbestendige zorg

“Het ZCO biedt niet alleen oplossingen voor de huidige problemen, maar speelt ook een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van de zorg in Zeeland. Met een snel vergrijzende bevolking en een toenemende vraag naar nazorg, wordt de druk op het zorgsysteem alleen maar groter. Ik zie hierin zowel uitdagingen als kansen: We moeten nu investeren in samenwerking en duidelijke afspraken, zodat we straks voorbereid zijn op de groeiende zorgvraag. Het ZCO fungeert als een neutrale schakel die belangen van alle partijen samenbrengt en processen stroomlijnt.”  

 

“We bouwen aan een systeem dat niet alleen vandaag werkt, maar ook de toekomst aankan.”

 

Een sterke zorgketen

"Alleen door samen te werken en elkaars uitdagingen te begrijpen, kunnen we een sterke zorgketen creëren. We hebben al belangrijke stappen gezet, zoals het inrichten van een dashboard dat inzicht geeft in nazorgtrajecten en het standaardiseren van ontslagprocedures. We bouwen aan een systeem dat niet alleen vandaag werkt, maar ook de toekomst aankan.”

 

Samenwerken voor de uitdagingen van morgen

“Het ZCO laat zien hoe krachtig samenwerking kan zijn in de zorg. Door zorgpartners te verbinden en samen te werken aan efficiënte doorstroom en passende zorg, zorgt het ZCO niet alleen voor betere zorgkwaliteit, maar ook voor een zorgketen die klaar is voor de toekomst. Het draait om het grotere plaatje. Als we samen blijven werken en blijven zoeken naar oplossingen, kunnen we de zorg voor iedereen verbeteren.”