Het aantal ouderen neemt toe. Het aantal werkende in de zorg verminderd. De beschikbaarheid van zorg neemt af. En ook het aantal beschikbare mantelzorgers krimpt. Daarom is het doel van Secundaire Preventie dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven functioneren.

Om dit te bereiken starten we met twee zorgconcepten:

  1. Doe- en Dagcentrum. Een plek gericht op ouderen om langer zelfstandig te kunnen zijn.
  2. Langer Actief Thuis. Een programma gebaseerd op de principes van reablements.

Het is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden. Ouderen die zich aanmelden voor wijkverpleging worden maximaal 12 weken begeleid door een interdisciplinair team.

sp

Secundaire preventie gaat dus over interventies die door een zorgverlener worden aangeboden. Gericht op het voorkomen van ziekte en het bevorderen van gezondheid. Ook het verminderen van kwetsbaarheid en het verhogen van zelfredzaamheid vallen hieronder. Een bijkomend positief effect is dat de hoge druk op de verpleeghuiscapaciteit gaat afnemen. En verpleeghuiszorg uitsluitend is voorbehouden aan mensen die het écht nodig hebben.

Zorgconcepten

Zorg in Balans

Dit project is onderdeel van het programma Zorg in Balans (ZiB). ZiB werkt aan passende zorg in Zeeland voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Daarbij is de uitdaging om met hetzelfde aantal medewerkers te blijven voorzien in een toenemende vraag. Dat vraagt niet alleen om een slimme inzet van personeel. Maar bovenal: het bieden van nog steeds een goed maar ánder antwoord op de zorgvraag. In de projecten van ZiB is daarom steeds het uitgangspunt: zelf tenzij, thuis tenzij en digitaal tenzij… Zo blijft in Zeeland de langdurige zorg in balans, nu en in de toekomst.

Meer informatie?

Neem contact op met Esther van den Brink (Projectleider)
Tel.nr. 0620830746