15 mei 2025

Niet over ons gepraat, maar met ons
“Bij ZorgSaam werk ik als wijkverpleegkundige en heb ik onder andere de aandachtsgebieden PGB-indicatiestelling en palliatieve zorg. Daarnaast vervul ik met trots de rol van ambassadeur wijkverpleging. Vanuit die functie werd ik betrokken bij bijeenkomsten rondom het Centraal Aanmeldpunt Verplaatsingen (CAV), de voorloper van het ZCO. Vanaf het eerste moment voelde ik: dit is waardevol. Er wordt niet alleen over de wijkverpleging gepraat, maar mét ons. Dat is essentieel als we écht verschil willen maken.”
De kracht van het CAV en de stap naar het ZCO
“Het CAV heeft al laten zien hoe belangrijk coördinatie is. Wanneer iemand na een ziekenhuisopname vervolgzorg nodig heeft, was het CAV de schakel die snel kijkt: waar past deze persoon het best?
Met het ZCO maken we een logische stap vooruit. Ik zie het als een uitbreiding van die verbindende rol. Fijn, dat het ZCO een deel van ons werk uit handen neemt als er bijvoorbeeld geen intramurale plek beschikbaar is door op zoek te gaan naar thuiszorg.”
Eerder betrokken, beter afgestemd
“Wat ik hoop, is dat het ZCO er in de toekomst voor zorgt dat we als wijkverpleging eerder betrokken worden bij het proces. Nu horen we soms pas iets als de situatie al urgent is. Terwijl we met de juiste informatie en tijdige communicatie vaak veel eerder passende zorg kunnen organiseren waardoor we een hoop onrust voorkomen voor zowel de cliënt als de zorgverlener.
Als het ZCO ons helpt om die samenwerking sneller op gang te brengen, dan levert dat winst op voor iedereen: de patiënt, de familie, en de hele keten.”
Een rol voor de wijkverpleging
“Als wijkverpleegkundige zie ik van dichtbij wat er speelt bij mensen thuis. We zijn een onmisbare schakel in de zorgketen, en daarom is het belangrijk dat we vanaf het begin worden meegenomen in de besluitvorming. Niet pas als er problemen zijn, maar juist om die te voorkomen.
Wat ik vooral waardeer aan het ZCO is dat het ons uitnodigt om mee te denken. Hoe kunnen we het anders doen? Hoe kan het beter? Die ruimte moeten we blijven benutten.”
Anouska’s tip
“Voor collega’s die het ZCO nog niet goed kennen, zou ik zeggen: vraag om meer informatie, of ga zelf op onderzoek uit. Hoe beter we weten wat er speelt, hoe makkelijker we kunnen aansluiten en bijdragen. En uiteindelijk: hoe beter we samen kunnen zorgen.”