3 oktober 2024

De meeste ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zelfstandig dingen blijven doen. Dat is fijn voor ouderen zelf, maar ook om de ouderenzorg in Zeeland toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarom zijn ouderenzorgorganisaties SVRZ en Eilandzorg gestart met het programma Langer Actief Thuis (LAT). Chambica de Zeeuw, wijkverpleegkundige bij SVRZ en een van de projectleiders van Langer Actief Thuis en haar cliënte Ada van der Kuijl leggen uit wat het programma hen heeft opgeleverd.

Het programma

“Langer Actief Thuis is gebaseerd op de principes van reablement: mensen leren (weer) voor zichzelf te zorgen. Met dit programma begeleiden we ouderen die zich aanmelden voor wijkverpleging. In een periode van maximaal 12 weken leren ze om de activiteiten waar ze een hulpvraag bij hebben weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan douchen, aankleden of het uitvoeren van huishoudelijke taken. Tijdens de intake formuleert de oudere samen met de wijkverpleegkundige en ergotherapeut, op basis van de 6 pijlers van Positieve Gezondheid, zijn of haar persoonlijke doelen. Op basis van deze doelen stellen we samen een plan op. Alle zorgverleners begeleiden de oudere volgens dat plan op dezelfde manier”, legt Chambica uit.

Eigen kracht versterken

De focus ligt bij Langer Actief Thuis op het bevorderen van de kwaliteit van leven en het stimuleren van zelfredzaamheid. “We kijken naar wat vindt iemand belangrijk om op fysiek en mentaal vlak weer te kunnen. Door de eigen kracht van de cliënten te versterken en de inzet van hulpmiddelen, kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ada is daar een mooi voorbeeld van. Zij kan nu weer haar leven leiden zoals ze dat zelf wil en dat wil je voor iedere Zeeuw, voor iedere Nederlander eigenlijk”, zegt Chambica.

Meer levensvreugde

“Door Langer Actief Thuis ben ik zelfredzamer geworden”, vertelt Ada. “Ik heb leren ‘nee’ zeggen en ik kan weer vrijwilligerswerk doen. Het contact met de bezoekers van het ontmoetingscentrum en samen spelletjes doen, brengt me heel veel liefde en plezier. Iets voor iemand kunnen betekenen, geeft mij zo’n heerlijk gevoel”, glimlacht Ada. “Ik geef mijn leven nu wel een 8 of 9. Het is heerlijk om weer zo zelfstandig te zijn. Ik kan weer genieten en dat is heel belangrijk.”

"Ik geniet weer. Dat is het belangrijkste"

Nieuwe manier van werken

“Als zorgverleners zijn wij heel erg gewend om te ‘zorgen voor’ ouderen met een zorgvraag”, zegt Chambica. “Nu gaan we ‘zorgen dat’ de cliënt het weer zelf kan. Langer Actief Thuis is een nieuwe manier van werken. We moeten, soms met ongemak, onze handen op onze rug houden om de zelfstandigheid en eigenwaarde van de cliënt te versterken. Iets (opnieuw) leren kost tijd, zowel voor onze cliënten als voor ons. Maar medewerkers vinden het heel leuk om met LAT aan de slag te zijn. Het werkplezier is echt gestegen sinds ze cliënten leren om dingen weer zelf te kunnen doen. En het werk is nu lichamelijk minder zwaar, dat is ook fijn.” En er is nog een groot voordeel. “LAT is een heel intensief 12 weken programma maar daardoor zijn cliënten wel veel sneller weer zelfstandig en onafhankelijk. En dat betekent dat wij sneller iemand anders kunnen helpen die ook thuiszorg nodig heeft.”

Foto: Omroep Zeeland