16 mei 2024

De lijst met vacatures in de zorg groeit, net als het aantal mensen dat zorg nodig heeft. Maar het aantal mensen dat voor een zorgopleiding kiest, is niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. We spreken erover met drie mensen die wel met volle overtuiging voor de zorg kozen in de Zeeuwse kamer.

"Ik ben verpleegkundige in hart en nieren", vertelt Bibiche Oldenburg, die verpleegkunde studeert. "Er zijn veel meer mogelijkheden. Je bent nooit klaar met leren en je kan alle kanten op."

Ze is nog niet afgestudeerd, maar heeft al een baan. Er wordt dan ook bij wijze van spreken om personeel gevochten. Maar die krapte heeft ook nadelen. "Omdat er een tekort is word je vaak ingezet als volwaardig verpleegkundige, terwijl je dat nog niet bent. Ik merk dat dat best moeilijk is voor mezelf, omdat je ook voor je patiënten de beste zorg wil leveren."

Docente Jolanda Kassa is het daarmee eens. "Die betrokkenheid is onze kracht, maar ook onze valkuil." Het is een beetje dubbel. Het zorgt voor stappen in de ontwikkeling van leerlingen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat het lastig kan zijn om je grenzen aan te geven. "Je moet goed weten waar je bekwaam in bent en in wat niet. Je hebt met mensen te maken en daarin wil je geen risico's nemen."

Pittig, maar mooi

"Het levert je ontzettend veel op", volgens Paul Huisman, die al 40 jaar verpleegkundige is. "Je kan je blijven ontwikkelen en je krijgt er mooie momenten voor terug." Helaas is er voor die mooie momenten vaak geen tijd, vanwege de tekorten. Toch probeert hij eraan vast te houden.

"Toch even bij iemand gaan zitten en even een praatje maken", vult Bibiche aan. "Ik probeer altijd mooie momentjes te creëren." Ze wil graag weten wat er achter iemand schuilgaat en denkt dat dat ook wel deel is van het hart van een verpleegkundige.

Automatisering en de toekomst

Het idee van robotisering vindt Paul "wel een lastig iets." Hij moet dagelijks mensen inschatten en zijn gedrag daarop aanpassen. Dat ziet hij een robot niet direct doen. Bibiche ziet wel wat in automatisering. Voor bepaalde handelingen tenminste, zodat je meer tijd overhoudt voor de mensen. Ze denkt niet dat een robot menselijk contact kan veranderen. Alle drie vinden ze de bergen vacatures wel zorgelijk. "Ik ben blij dat ik geen manager ben", zegt Paul. Robotisering is volgens hem dus de oplossing niet. "Eerder het vak aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld financieel."

"De opleiding subsidiëren zou ook werken", suggereert Jolanda. "Maar het vraagt meer dan alleen maar focussen op de zorg." Als voorbeeld noemt ze oudere mensen die in hun eentje in grote huizen wonen, wat voor de zorg erg intensief kan zijn.

De positieve kanten belichten

"En de zorg moet in een positief daglicht gezet worden", vult Bibiche aan. Er klinken vaak negatieve berichten en ze denkt dat de positieve kanten, juist dat wat zij zo leuk vinden, meer uitgelicht mag worden. Want voor hen is het vak prachtig.

Bron: OmroepZeeland