2 december 2020

Samen met het regioteam van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Viazorg een project opgezet om een vervolg te geven aan het uitstroomonderzoek. Tamar Duivewaarde is als beleidsadviseur van Viazorg betrokken als projectleider van het landelijke uitstroomonderzoek zorg en welzijn. Ze vond een samenwerkingspartner in Mark Neefs van het regioteam van VWS om actiegericht aan de slag te gaan om de uitstroom binnen zorg- en welzijnsorganisaties terug te dringen.

Het uitstroomonderzoek loopt bijna 2 jaar en heeft landelijk al ruim 15.500 respondenten opgeleverd, in Zeeland zijn dit er al ruim 900 met 12 aangesloten organisaties. Volgens Tamar en Mark werd het tijd voor een volgende stap. “Het is natuurlijk goed om te weten waarom mensen vertrekken, maar vervolgens wil en moet je daar natuurlijk wat mee gaan doen.”

’Organisaties helpen bij het maken van de volgende stap’

Door middel van werksessies worden organisaties aan de slag geholpen om actiegericht aan de slag te gaan met hun resultaten. De eerste stap is het verkennen van bronnen binnen de organisatie voor informatie over uitstroom. Het uitstroomonderzoek is er daar namelijk maar één van. Vervolgens koppelen we samen adviezen aan de uitkomsten van de onderzoeken en geven wij handvatten en tools, die organisaties toe kunnen passen bij hun eigen gekozen interventie(s). En alvast een tip van Mark: “Pak er meerdere bronnen bij om met zekerheid je gevoel te volgen!”

‘Focus juist op wat wel kan in plaats van wat niet kan’

Het is het idee dat organisaties elkaar tijdens de sessies gaan ontmoeten en kennis en ideeën met elkaar gaan uitwisselen. Zo wordt de gezamenlijke denkkracht benut en worden tip’s en top’s met elkaar gedeeld. Doel is ook om samen te werken op bepaalde thema’s.

“Bestaat jouw organisatie slechts uit een aantal FTE, dan vraag je je wellicht af in hoeverre dit project ook bij jouw organisatie past. Maar dat is juist het mooie van dit project, want gezien de ruime keuze aan interventies, groot en klein, is het ook voor kleinere organisaties mogelijk een passende interventie toe te passen. En om dit in gezamenlijkheid op te pakken.”

‘Niet alles moet in één keer, doe het in stappen’

In september en oktober hebben er eerst denksessies plaats gevonden waarbij veel enthousiasme van de deelnemers te zien was. In december volgde er een werksessie waar de aanwezigen aan de slag gingen met hun resultaten. Op 2 februari 2021 staat de volgende sessie gepland.

Doet jouw organisatie nog niet mee met dit project? Geen probleem! Je kan nog altijd aansluiten!

Vragen en aanmelden

Tamar  Duivewaarde
t.duivewaarde@viazorg.nl

Lees meer over de pijler Kennis & inzicht van het Deltaplan