22 oktober 2018

Lessen volgen in een klaslokaal of leren door direct de handen uit de mouwen te steken? Sommige studenten hebben een voorkeur voor dat tweede: een praktijkgerichte opleiding. De Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg biedt hen die mogelijkheid.

De kappersopleiding was bij nader inzien niks voor Nicky Uijl (18) uit Poortvliet. Twee jaar geleden stapte de mbo-studente van Scalda over naar de zorg. ,,Een coach vertelde me over de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg, de ZPO. Ik vond het gelijk leuk: direct de praktijk in, dat is veel leuker dan alleen in de klas zitten", vertelt Nicky, terwijl ze de nagels verzorgt van een bewoonster van Ter Weel in Goes. 

Niet naar school

Ze krijgt nog wel theorie, maar hoeft daarvoor niet naar school. Op de maandag, dinsdag en woensdag komt een docent van Scalda naar het Johannaplantsoen, waar Nicky stage loopt. Samen met andere leerlingen die de ZPO volgen krijgt ze dan theorie. ,,Maandags is praktijkles. Dan oefenen we verpleegtechnische handelingen op poppen. De andere dagen werken we mee op de afdelingen en passen toe wat we hebben geleerd", vult Zoë de Leeuw uit Rilland aan. 

De 18-jarige volgde twee jaar mbo Verpleegkunde op Scalda. ,,Ik vind ZPO veel leuker. Je hebt direct contact met ouderen en dat is juist waarom ik dit gekozen heb, het contact met mensen. Ouderenzorg is superleuk." Wat ook leuk is: leerlingen in het ZPO-traject krijgen een opgepluste stagevergoeding van netto 675 euro, zegt ze glimmend. 

Leeftijd maakt niet uit

Coby Traas, directeur van Zorggroep Ter Weel, benadrukt dat de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg niet alleen op studenten gericht is. ,,Wij zoeken ook zijinstromers en herintreders. Moeders die uit de kleine kinderen zijn en weer aan de slag willen, mensen die een carrièreswitch willen maken omdat ze het in hun huidige functie wel gezien hebben. Laatst nog, de vestigingsmanager van een landelijke keten die zich afvroeg: is dit het nu? Die werkt nu in de zorg. Leeftijd maakt niet uit. We hebben mensen die dik in de vijftig waren toen ze aan dit traject begonnen." 

 

Bron: PZC.NL / Ondine van der Vleuten