Sinds 2016 heeft de Zeeuwse zorgsector een e-Health-kenniskring die zich heeft ontwikkeld tot een Kennis- en Innovatienetwerk. Dit netwerk speelt sindsdien een rol in het bevorderen van samenwerking rond technologie in de zorg. Vanaf 2025 zal dit netwerk verdergaan onder de naam ‘K&I Netwerk: Zorg’, een initiatief vanuit de Provincie Zeeland.
Met de Kenniskring e-Health willen we kennis en ervaringen delen over de implementatie van zorgtechnologie en dit verbreden naar de hele zorgketen. Hierdoor kan de implementatie van technologie en digitalisering sneller en efficiënter verlopen, en mogelijk zelfs kosten besparen. Ook streven we ernaar om de samenhang tussen verschillende initiatieven op het gebied van technologie en digitalisering in de zorg te bevorderen.
Jaarlijkse activiteiten
Het K&I Netwerk: Zorg organiseert verschillende activiteiten, waaronder:
- Bijeenkomsten om kennis uit te wisselen en best practices te delen op het gebied van technologische innovaties;
- Het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van technologische innovatie;
- Het onderzoeken van mogelijkheden om gezamenlijke projecten binnen Zeeland te initiëren.
Recente updates en materialen
We hebben recent een aantal artikelen, filmpjes en een magazine gedeeld die de impact van de Kenniskring belichten. Deze zijn nu ook beschikbaar op de pagina van het K&I Netwerk: Zorg. Hier vind je onder andere:
- Nieuwsartikel met magazine: E-Health Kenniskring Zeeland was een groot succes;
- Interview: Gezamenlijke inspanning essentieel voor de adoptie van e-health.
Daarnaast zijn diverse LinkedIn-posts met bijbehorende video's, zoals de aftermovie en interviews met Ruben, Finus, Mariëtte en Mirjam, en Koen, aan de pagina toegevoegd. Deze geven een uitgebreid beeld van de activiteiten en impact van het netwerk.
Doelstellingen
Het doel van het K&I Netwerk: Zorg is om initiatieven op basis van e-Health met elkaar te verbinden, goede voorbeelden te delen en samenwerking binnen zorgorganisaties te bevorderen. Het netwerk draagt bij aan:
- Het signaleren van knelpunten in de zorgketen en het bepalen van randvoorwaarden voor implementatie;
- Het inzetten van zorgtechnologie als middel voor het oplossen van achterliggende problemen;
- Het vergroten van de kennis over implementatie bij organisaties;
- Het versterken van de executiekracht op implementatie;
- Het bieden van inzicht in mogelijkheden om samen innovaties te implementeren en hierover concrete afspraken te maken.
Bijdragen aan behoud van de sector
De implementatie van zorgtechnologie kan bijdragen aan het verminderen van de zorgvraag, het verlagen van de werkdruk, meer werkplezier en een andere manier van werken. Dit alles draagt bij aan het verkleinen van het personeelstekort en het toekomstbestendig maken van de zorgsector.