De bedoeling van Anders Doen is het bevorderen een positieve werkleercultuur wat ruimte biedt voor nieuwe ideeën en experimenten om het samen in de zorg anders te doen.

De overgang van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' vraagt van zorgmedewerkers een andere manier van denken. Verschillende ouderenzorgorganisaties geven met dit project hun medewerkers de ruimte om zelf kortdurende verbeterprojecten uit te voeren. Zo kunnen medewerkers zelf ontdekken wat werkt tijdens deze verandering, zowel voor zichzelf als voor de cliënt. Een verandering in de manier van werken wordt beter en sneller doorgevoerd wanneer deze op de werkvloer zelf wordt bedacht. Zelf bedenken, zelf doen!

anders doen

Hoe pakken we dit aan?

Bij zorgorganisaties wordt opgehaald hoe initiatieven tot verandering vanuit de werkvloer worden ondersteund. Best practices worden opgehaald en gedeeld. Vervolgens bekijken we samen wat nodig is om deze veranderingen binnen eigen organisatie vanaf de werkvloer te laten plaatsvinden. Goede ideeën beginnen op de werkvloer met bewustzijn, kennis over de zorgkloof en de opdracht die daar ligt.

De organisatie als leergemeenschap

Voor het bevorderen van een positieve werk-leercultuur is het belangrijk dat zorgorganisaties functioneren als lerende gemeenschappen. Dit betekent een cultuur die gericht is op leren en ontwikkelen. Om in beeld te brengen in hoeverre de Zeeuwse zorgorganisaties kenmerken van een lerende gemeenschap hebben, is er een scan ontwikkeld in samenwerking met het Lectoraat van HZ en het Practoraat van Scalda. Deze scan is bedoeld als dialooginstrument. De uitkomsten hiervan worden gebruikt om gesprekken te voeren over sterke punten en ontwikkelpunten. De scan is een hulpmiddel dat het beste aansluit bij een bestaand organisatievraagstuk op het gebied van werk- en leer cultuur.

Zorg in Balans

Dit project is onderdeel van het programma Zorg in Balans (ZiB). ZiB werkt aan passende zorg in Zeeland voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Daarbij is de uitdaging om met hetzelfde aantal medewerkers te blijven voorzien in een toenemende vraag. Dat vraagt niet alleen om een slimme inzet van personeel. Maar bovenal: het bieden van nog steeds een goed maar ánder antwoord op de zorgvraag. In de projecten van ZiB is daarom steeds het uitgangspunt: zelf tenzij, thuis tenzij en digitaal tenzij… Zo blijft in Zeeland de langdurige zorg in balans, nu en in de toekomst.

Meer informatie?

Neem contact op met Esther van den Brink (Projectleider)
Tel.nr. 0620830746