29 november 2024

De vergrijzing en het personeelstekort in de zorg vormen steeds grotere uitdagingen. Hoe kunnen we als sector inspelen op deze ontwikkelingen, nu en in de toekomst? Renée van Hevele, Specialist Ouderengeneeskunde (SO), deelt haar inzichten en blikt vooruit op een belangrijke bijeenkomst die aanstaande maandag 2 december plaatsvindt. In dit interview spreekt ze over verbinding, verantwoordelijkheid en de gezamenlijke aanpak die nodig is om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.

Samen werken aan toekomstbestendige ouderenzorg

“Als Specialist Ouderengeneeskunde binnen en buiten verpleeghuizen richt ik me op kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Mijn vakgebied draait om het bieden van hoogwaardige zorg aan deze groep mensen, waarbij ik ook een rol speel in het terugdringen van antibioticaresistentie. Dit vraagt niet alleen om medische kennis, maar ook om samenwerking en ervaring. Naast het adviseren en voorschrijven van medicatie, zie ik het als mijn taak om bij te dragen aan een zorgsysteem dat de uitdagingen van de toekomst aankan.”

“De vergrijzing en het tekort aan personeel zetten de ouderenzorg steeds verder onder druk. Het is van groot belang om nieuwe mensen te enthousiasmeren voor een carrière in de zorg. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat huidige medewerkers betrokken en tevreden blijven. Het draait om een gezamenlijke inspanning: alleen door met elkaar in gesprek te gaan en een gedeelde visie te ontwikkelen, kunnen we de zorg toekomstbestendig maken.”

 

“Een gezamenlijke visie is heel belangrijk: alleen zo kunnen we de zorg leveren die daadwerkelijk nodig is.”

Van ‘cure’ naar ‘care’

“Een belangrijke verschuiving in de ouderenzorg is denk ik de beweging van ‘cure’ naar ‘care’. We zijn nu vaak gericht op het genezen van ziektes, maar we moeten meer kijken naar langdurige verzorging en ondersteuning. Het draait om het welzijn van de patiënt op de lange termijn. Dit vraagt om een andere mindset, zowel bij zorgverleners als bij de organisatie van zorg.”

“Tegelijkertijd zien we dat de verwachtingen van patiënten vaak niet aansluiten op wat de zorg kan leveren. Zorgontvangers hebben soms hoge verwachtingen, maar door een tekort aan personeel en middelen kunnen we daar niet altijd aan voldoen. Dit leidt tot frustraties bij zowel patiënten als zorgverleners. Door beter samen te werken, informatie te delen en zorgprofessionals te inspireren, kunnen we hier iets aan veranderen. Een gezamenlijke visie is daarbij heel belangrijk: alleen zo kunnen we de zorg leveren die daadwerkelijk nodig is.”

Een moment voor verbinding

“Om deze visie verder te ontwikkelen, wordt maandag 2 december een bijeenkomst georganiseerd voor medisch behandelaren, bestuurders en management. Samen met Zorg in Balans projectleiders Carine de Vos en Sandra de Jong speel ik een sleutelrol binnen de organisatie. Het doel van deze bijeenkomst is om met elkaar in gesprek te gaan over passende ouderenzorg in Nederland. Hoe kunnen we de verwachtingen van zorgverleners en zorgontvangers beter op elkaar afstemmen? En hoe creëren we een duurzame samenwerking?”

“De bijeenkomst begint met een inspirerende lezing van professor Jan Kremer, die ingaat op zijn visie op passende zorg en de toekomst van het zorglandschap in Nederland. Na deze lezing gaan de deelnemers in werkgroepen aan de slag. Hier bespreken we praktijkvoorbeelden en werken we samen aan concrete oplossingen. Het is belangrijk dat alle betrokkenen hun stem kunnen laten horen. Samenwerking is de sleutel tot verandering.”

 

“Of je nu zorgverlener, beleidsmaker of bestuurder bent, we dragen allemaal bij aan de oplossing.”

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

“De uitdagingen in de ouderenzorg vereisen een gezamenlijke aanpak. Of je nu zorgverlener, beleidsmaker of bestuurder bent, we dragen allemaal bij aan de oplossing. We moeten elkaar ondersteunen, ervaringen delen en samen verantwoordelijkheid nemen. Alleen door verbinding te zoeken kunnen we de ouderenzorg verbeteren.”

“Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de inzichten en ideeën die tijdens de bijeenkomst van 2 december worden gedeeld. Dat we niet alleen blijven hangen in de discussie, maar dat het wordt omgezet in actie. De zorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Laten we er samen voor zorgen dat we de ouderenzorg toekomstbestendig maken.”