23 september 2024

Al van jongs af aan wist Agnes Buijze dat ze in de zorg wilde werken. “Ik heb zelfs een tekening van vroeger waar ik op sta met een grote injectiespuit,” vertelt ze met een glimlach. Inmiddels is Agnes regieverpleegkundige bij Revant, waar ze in de revalidatie werkt. Wat haar werk zo bijzonder maakt, zijn de kleine momenten en de persoonlijke connecties met patiënten. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat haar drijft om elke dag het beste uit zichzelf te halen.

Mensen écht zien

“In mijn werk help ik mensen die revalideren om hun leven weer op te pakken. Dat betekent meer dan alleen fysieke zorg. Het mentale en emotionele welzijn is minstens zo belangrijk. Ik wil dat mensen zich echt gezien en gehoord voelen. Vorig jaar zei een patiënt tegen me: ‘Bedankt dat je mij echt ziet.’ Dat is voor mij de kern van wat ik doe en waarom ik dit werk zo graag doe.”

“‘Bedankt dat je mij echt ziet’, dit is waarom ik dit werk doe”

“De afgelopen jaren heb ik minder direct in de zorg gewerkt en me vooral gericht op overstijgend werk. De grootste uitdaging daarbij is het bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Ik hecht veel waarde aan eerlijke gesprekken, ook met de familie van patiënten. Er is veel complexe zorg nodig, bijvoorbeeld voor mensen met verslavingen, hersenletsel of psychische problemen. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat ook zij juiste informatie en verwachtingen krijgen om een revalidatietraject te starten, want revalideren doe je echt samen.”

Werkplezier zit in de kleine dingen

“De sleutel tot werkplezier in de zorgsector ligt voor mij in de kleine dingen. Werkgeluk haal je niet alleen uit grote successen, maar juist uit de glimlach die iemand je geeft of een emotioneel gesprek dat voortkomt uit een eenvoudige vraag. Werkplezier begint bij jezelf en je team. Ga op een warme dag eens samen een ijsje halen of zet een leuk muziekje op. Het zijn die kleine momenten die het werk zo waardevol maken,” zegt ze enthousiast.

“Werkplezier begint bij jezelf en je team.”

“De zorg is niet altijd makkelijk, soms is het verdrietig en soms pittig. Maar als je een fijn team hebt om mee te sparren en je emoties te delen, wordt alles een stuk draaglijker.”

Vitaliteit en ontwikkeling bij Revant

“Bij Revant werken we actief aan het vergroten van werkplezier en vitaliteit. Er is een vitaliteitsteam en er zijn enthousiaste ambassadeurs die van alles organiseren, zoals workshops, borrels of een badmintontoernooi tijdens de vitaliteitsweek. We zorgen voor leuke activiteiten om samen te doen en zo het teamgevoel te versterken. Daarnaast kunnen medewerkers deelnemen aan ‘good habits’-trainingen of een scholing aanvragen om hun kennis verder uit te breiden.

“De kracht van kleine momenten en persoonlijke connecties”

Ook de onderlinge omgang tussen collega’s en patiënten maken een groot verschil in het werkplezier. Zo heb ik bijvoorbeeld een Spotify-lijst samengesteld met de favoriete nummers van collega’s. Het zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, maar leidt ook tot mooie gesprekken. Je leert mensen op een andere manier kennen. Een patiënt vertelde me ooit dat een bepaald nummer hem aan vroeger deed denken. Dat gaf me een kijkje in zijn leven. Het zijn juist die momenten die mijn werk zo bijzonder maken.”

Waarom heb je besloten bij te dragen aan het ‘Boost je (werk)geluk event?

“Ik merk dat de zorg vaak in een negatief daglicht wordt gesteld. Natuurlijk, ik ben me bewust dat wij in de revalidatie als verpleegkundigen een mooie positie hebben qua tijd voor de revalidant. Het is mentaal soms zwaar, maar het is ook ontzettend mooi en dankbaar. Daarom ben ik zo blij dat er evenementen zoals ‘Boost je (werk)geluk’ worden georganiseerd. Het geeft me de kans om te laten zien hoe waardevol ons werk is en om de mooie kanten van de zorg te benadrukken.

Tijdens het Boost je (werk)geluk evenement ben ik er niet alleen als ambassadeur voor de zorg in het algemeen, maar wil ik ook revalidatiezorg onder de aandacht brengen. Revalidatie is voor veel mensen nog onbekend, en ik zie dit als een kans om die zorg beter te belichten. Ik hoop dat we op zo’n evenement van elkaar kunnen leren en dat iedereen met een open blik naar nieuwe ideeën kijkt.”

Werkgeluk bevorderen, elke dag opnieuw

“Mijn tip voor andere collega’s? Blijf de waarde zien van de kleine momenten, want daar haal je het meeste werkplezier uit. Het is heel belangrijk om de mens achter de patiënt te zien. De zorg is uitdagend, maar als je oog hebt voor de kleine dingen, dan is het vooral ontzettend dankbaar en waardevol werk.”

Wil je met Agnes en andere zorgambassadeurs in gesprek? 

Op 26 september vindt het Boost je werkgeluk event plaats. Meld je nog snel aan via boostjewerkgeluk.nl