21 mei 2024

Op maandagmiddag 13 mei stond Positief Werkgeverschap in de schijnwerpers. De middag begon met een inspirerende lezing van Tim Huijts. Daarna gingen de deelnemers interactief aan de slag om te ontdekken hoe Positief Gezond Werkgeverschap (PGW) van strategie naar praktijk kan worden gebracht.

Meer dan alleen een fruitmand

Tim Huijts benadrukte dat Positief Gezond Werkgeverschap geen trucje is of een eenvoudig recept. Het vereist voortdurende aandacht en inspanning van de organisatie. Voorbeelden van interventies die organisaties kunnen inzetten zijn: workshops, implementatiecoaches, jaargesprekken en een vitaliteitsscan. Positief Gezond Werkgeverschap gaat verder dan alleen de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Het draait om het creëren van zingeving en sociale verbinding.

Muurkrantwandeling

Na de woorden van Tim gingen de deelnemers in groepjes uiteen voor een Muurkrantwandeling. In de eerste ronde werden voorbeelden verzameld van bestaande ingrediënten voor Positief Gezond Werkgeverschap (PGW). Voorbeelden zijn: een vitaliteitscoach, stress- en burnoutcoaching, budget coaching, jaargesprekken, gezondheidschecks, openheid en luisteren naar elkaar, beweeginitiatieven, en eigen keuze en regie.

In de tweede ronde mochten de groepjes ideeën opschrijven waarin organisaties nog verder zouden kunnen investeren om PGW beter te implementeren. Diverse out-of-the-box ideeën kwamen naar voren, zoals: kortere werkdagen, open recruitment in lijn met PG, optimaliseren van communicatie over PG, het vieren van successen, eigen regie mogelijk maken binnen gestelde voorwaarden, en het aanbieden van een menukaart met mogelijkheden aan medewerkers vanuit de organisatie zelf.

Maatwerk

Positieve Gezondheid op de werkvloer is geen extraatje, maar een fundamentele verandering in de arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever. Door zich te richten op Positieve Gezondheid, kunnen organisaties zowel op korte als lange termijn voordelen behalen. Factoren die Positieve Gezondheid bevorderen zijn onder andere: maatwerk, sociale veiligheid en een stimulerend leerklimaat. Het is belangrijk om lef te tonen, van fouten te leren en elkaar feedback te geven. Overweeg wat Positieve Gezondheid voor jou persoonlijk kan betekenen, zodat je daar gericht aan kunt werken.

Gezamenlijke missie en uitdaging

Ben je zelf geïnspireerd geraakt door dit thema en wil je hiermee verder aan de slag in 2024? Schrijf je dan nu in voor het leertraject; Je komt verder met Positief Gezond Werkgeverschap! Van veranderen in het klein naar een beweging met impact”. Dit traject bestaat uit zes sessies onder begeleiding van twee ervaren coaches en trainers. En start begint begin oktober weer. Lees meer over het traject