24 november 2022

“Werk je niet in de zorg? Dan heb je je kans gemist” vertelt Agnes van de Bovenkamp. “De zorg is ongelooflijk breed. En als je wel in de zorg werkt, maar niet goed weet wat je moet doen, doe een assessment, ga in gesprek en kijk wat jouw sterke kanten zijn. Kijk naar je kwaliteiten en ga van daaruit werken, maar neem er de tijd voor”, vertelt Agnes die een loopbaantraject bij Viazorg heeft gevolgd.

“Je moet  doen wat goed voelt, daar waar je hart ligt en dat volgen”

Al 27 jaar werkt Agnes in de Zorg in verschillende functies en organisaties, met de focus op ADL  (algemene dagelijkse levensverrichtingen). Zowel met ouderen als verstandelijk gehandicapten. De  afgelopen 9 jaar heeft ze bij WVO Zorg gewerkt als Verzorgende IG. Een aantal jaar geleden kreeg ze  last van haar elleboog, hierdoor werd werken aan bed te zwaar. Omdat ze wist dat Thuiszorg niet helemaal meer haar plek was en omdat ze in de ziektewet kwam (2021), besloot ze te kijken wat er nog meer passend is om in te werken. Ze kwam terecht bij Wende werkt en is geadviseerd, na een aantal gesprekken, om contact op te nemen met Viazorg.

Zo is Agnes terecht gekomen bij een van de Sterk in je werk loopbaancoaches en is een traject gaan volgen. Samen ontdekken wat past binnen jouw kwaliteiten, dat is een zoektocht. En na een uitgebreide loopbaanscan en een tweetal gesprekken met de loopbaancoach van Viazorg, had Agnes een beter beeld waar ze naar kon solliciteren.

Dat Welzijn als profiel interesse op één stond, is niet zo gek. Agnes zet het welzijn van iedereen om  haar heen op één. “Mensen helpen, daar waar nodig. Mensen hebben je hulp nodig, totdat ze het niet meer nodig hebben. En dat helpen naar een stukje zelfstandigheid, mensen terug in hun kracht zetten, dat samen te proberen, dat is een uitdaging die ik niet uit de weg ga ”, vertelt Agnes. En als kleine stapjes lukken, dan zijn dat de zegeningen wat Agnes het allerleukst vindt om te doen.

Stilzetten? Nee hoor, Agnes schreef zich in voor de opleiding Health and Social Work die september 2021 is gestart als Flexibele Deeltijd aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Inmiddels is Agnes gestopt met werken binnen WVO Zorg en begonnen bij ’s Heeren Loo als Woonbegeleider lvb MVG. Ook daar gaat het om welzijn van de cliënt, maar op een heel ander level. Voordat ze begon, mocht ze een middag meelopen. In  het begin waren de cliënten wat meer gereserveerd, maar lieten al snel een stukje van zichzelf zien. Een van de cliënten vertelde Agnes, dat ze mag blijven, en dat is een heel groot compliment!  Zodra Agnes de opleiding heeft afgerond, hoopt ze als persoonlijk begeleider verder te kunnen op deze locatie. 

Of Agnes altijd al in de zorg wilde werken? Nee, vroeger dacht ze meer aan werken als  vrachtwagenchauffeur of als Commando haar werk te kunnen gaan doen, wel met het oogpunt om ook hier, hulp te bieden waar nodig. Het zat er dus toch al  vroeg in en omdat haar moeder ook in de zorg werkte, was ze er al vroeg mee in aanraking gekomen. “Je moet  doen wat goed voelt, daar waar je hart ligt en dat volgen”, vertelt ze.  

Agnes van de Bovenkamp   48 jaar jong  woont in Vlissingen  samen met haar man, drie kinderen en hond ◦ werkt bij ’s Heeren Loo als Begeleider C ◦ volgt de deeltijdopleiding Health & Social Work aan de HZ University of Applied Sciences ◦ heeft een Sterk in je werk traject via Viazorg doorlopen.