15 december 2021

Aan het begin van de coronacrisis werd de crisisorganisatie Extra handen voor de zorg in het leven geroepen, om de vraag van zorgorganisaties te verbinden met het aanbod van mensen die de zorg willen ontlasten. Ondertussen is het project Extra handen voor de Zorg afgeschaald en is de crisis dienstverlening per 1 september jl. gestopt. Inmiddels wordt er gewerkt aan een meer duurzame organisatie die ondersteuning kan bieden ten tijde van crisis: de Nationale Zorgreserve.

In de voorgaande corona golven waren wij als Viazorg betrokken bij het initiatief van Extra Handen voor de Zorg (EHVDZ). Landelijk heeft Regio+ in samen spraak met Ministerie VWS afgesproken dat het initiatief van Zorgreservisten in de plaats komt van EHVDZ. Hierdoor zal de (bemiddelende) rol die Viazorg op zich nam overgedragen worden aan de Nationale Zorgreserve.

Net als bij Extra handen voor de Zorg, kun je bij de Nationale Zorgreserve een ondersteuningsaanvraag indienen voor extra personeel in het geval je vanwege corona een plotseling tekort hebt of verwacht aan personeel om continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen. Je kunt een aanvraag indienen via de website van de Nationale Zorgreserve. Daar vind je ook uitgebreidere informatie over de werkwijze.