23 november 2021

​​​​​​​Zorgvernieuwer Anne-Floor helpt Zeeuwse zorgorganisaties met het in gebruik nemen van de Smart Glasses, Wolk en/of Momo BedSense. Dit doet ze samen met projectleiders, zorgmedewerkers en beleidsadviseurs van de organisatie.

Maandag

Vandaag sta ik vroeg op, omdat we weer starten met het gebruiken van de Smart Glasses bij de leerlingen op de leerafdeling in het Scheldehof van WVO Zorg. Om kwart over 7 ben ik al in Vlissingen en gezien ik in Hulst woon zat ik al vroeg in de auto. Na weken van voorbereiding is het eindelijk zover. Praktijkopleider Kim wacht mij al op bij de ingang. Anne-Floor: “Goedemorgen, ik heb er heel veel zin in en hoop jij ook!” Kim: “Ja ik ook!” 

Het blijft toch spannend, de eerste keer weer een zorgtechnologie inzetten. Ondanks dat we alles goed van te voren getest hebben met elkaar. De eerste leerling meldt zich bij Kim en zet de Smart Glasses op: “Deze bril is echt licht.”

De leerling gaat de kamer van de cliënt op en Kim kan vanaf haar werkplek op afstand meekijken met de leerling. Indien nodig kan de praktijkopleider met haar leerling praten. We zetten de Smart Glasses nog in bij twee andere leerlingen en een werkbegeleider. Ook zij zijn enthousiast!

Mijn ochtend bij WVO Zorg zit erop, ik stap in de auto om naar Burgh Haamstede te rijden en daar collega’s van Allévo uitleg te geven over de Smart Glasses. Verpleegkundige Cindy heeft al haar collega’s geïnformeerd over mijn komst en er staan al een paar mensen te trappelen. Na het geven van de uitleg zijn ze nog enthousiaster. Zelfs de medewerkers die eerst een beetje terughoudend zijn, willen de bril toch uitproberen en vinden de bril ook makkelijk in gebruik. Ik bel nog even met Vilans over de inhoud van een inspiratiesessie en dan zit mijn dag zit er weer op. Van Burgh Haamstede rijd ik weer terug naar Hulst.

Dinsdag

Ook vandaag wordt de Smart Glasses weer ingezet bij de leerafdeling van WVO Zorg. Hier ben ik ook weer bij aanwezig en terwijl ik meekijk met hoe de praktijkopleider het ervaart, werk ik aan een bericht voor op social media van Viazorg.

Ondertussen werk ik ook aan het projectplan voor zorggroep Ter Weel, ook voor de Smart Glasses. Daar gaan we de bril inzetten voor onbegrepen gedrag met behulp van de psychologen. Vanmiddag ga ik voor het projectoverleg hiervan naar Goes.

Zoals je leest zit ik veel in de auto als zorgvernieuwer, omdat ik organisaties door heel Zeeland help. Indien ik in de auto zit probeer ik vaak ook wat belafspraken in te plannen, we organiseren veel inspiratiesessies en daarvoor kan ik prima bellen in de auto.

Woensdag

Vandaag werk ik thuis, zo kan ik mijn mails bijwerken, maar ook mijn presentatie maken voor de gastles op het Hoornbeeck College. Deze baan maakt de veelzijdigheid zo leuk, het ene moment geef je online een inspiratiesessie over de Smart Glasses en het andere moment sta je op de werkvloer om een zorgtechnologie te implementeren.

We vinden het ook belangrijk dat we veel data ophalen, zodat we achteraf kunnen meten of een zorgtechnologie daadwerkelijk effect heeft. Daarom maak ik verschillende formulieren voor cliënten en zorgmedewerkers met kwaliteitsvragen.

Donderdag

De laatste dag naar WVO Zorg, praktijkopleider Chelsea wilt ook de Smart Glasses inzetten. Leuk om haar enthousiasme te zien, ze ziet meteen ook meerwaarde in voor andere doeleinden.

Bij het in gebruik nemen van zorgtechnologie kom je soms onverwachte knelpunten tegen: zo kwamen we er achter dat de Smart Glasses voor de inzet van de leerlingbegeleiding redelijk kort meegaat. Daarom heb ik een powerbank meegenomen die we aan de bril kunnen bevestigen. Helaas blijkt de praktijk anders en is de Smart Glasses te licht voor een powerbank en schuift hij zo naar achter. Ik mail daarom meteen naar onze leverancier 1minuut met de vraag of zij ons kunnen helpen. Ook dit hoort bij het in gebruik nemen van zorgtechnologie. Niet alles kan in een keer goed gaan.

Na deze ochtend heb ik nog overleg met mijn collega over onze meetings met het bestuur van de organisaties. Daarna rijd ik van Vlissingen naar de bibliotheek in Goes en heb ik projectoverleg met mijn Viazorg collega’s.

Nog een laatste meeting om 15:30 uur met de projectleider van ZorgSaam over de voortgang van de Smart Glasses en andere zorg technologieën die ze waarschijnlijk gaan gebruiken. Daarna begint mijn weekend, heerlijk!