27 oktober 2021

Rosann, 21 jaar, studeert geneeskunde in Rotterdam. Hoewel ze daar op kamers woont, keert ze in de vakanties terug naar Zeeland waar ze een bijbaantje heeft. Normaal gesproken werkte ze altijd in de horeca, maar dit jaar wilde ze het anders doen. Dus in plaats van de horeca weer in te gaan, ging ze op zoek naar iets in de zorg via Zomerzorg.

Zomerzorg

Rosann

“Eerder dit jaar had ik via een collega van mijn moeder gehoord over Viazorg en zo heb ik contact opgenomen met Anky (Beleidsadviseur/Programmaleider bij Viazorg). Zij vertelde mij over Zomerzorg. Een project waarbij zorgstudenten gekoppeld kunnen worden aan een zorg-/welzijnsorganisatie om daar de zomer te werken. Wat een mooie oplossing is om meer ervaring op te doen in de praktijk.” vertelt Rosann. “Dat contact was in maart, toen had ik nog iets van: eerst even dit jaar afronden van de opleiding.”

Met de zomervakantie in aantocht had ze weer een mailtje naar Anky gestuurd. “Al snel had ik reactie, ik werd gebeld door Jelmer (Beleidsadviseur) en we hebben toen samen gekeken wat ik zou zien zitten.” Vertelt ze opgewekt. “De volgende dag werd ik door hem alweer terug gebeld dat hij iets had gevonden bij SVRZ. Daarna ging het super snel! De dag daarop belde mijn leidinggevenden van SVRZ om alles door te nemen en dat ik die maandag al direct kon starten. Binnen twee dagen had ik al een baantje!”

“Binnen twee dagen had ik al een baantje!”

Kijkje in de keuken van de ouderenzorg

Rosann vertelt over de ervaring die ze door Zomerzorg heeft opgedaan: “De tijd bij SVRZ heb ik erg goed ervaren. Ik heb administratief werk gedaan bij de medische dienst, waarbij ik gemiddeld 3 à 4 dagen in de week werkte.” Buitenom de administratieve taken die ze had, namen haar collega’s haar ook mee naar cliënten. “Zo heb ik bijvoorbeeld naar iemands hart geluisterd en moest ik vertellen wat er aan de hand was. Zulke dingen leer je tijdens de opleiding normaal altijd op een oefenpop of op elkaar in de klas.” Vertelt Rosann. “Ik merkte dat mijn kennis allemaal terug kwam wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, dat was echt leuk om te zien. Je leert echt veel zo.”

“Ik ben enorm blij dat ik dit gedaan heb.” Vertelt Rosann enthousiast. “In die tijd bij SVRZ heb ik veel geleerd. Zo heb ik ook een andere tak van de geneeskunde kunnen zien. In de opleiding wordt hier niet veel aandacht aan besteedt. Maar nu had ik de kans om ook de ouderenzorg mee te maken.”

“Het is een hele andere vorm van zorg.” Vertelt Rosann verder. “Je bent meer bezig met patiënten die echt een heel leven al hebben gehad, veel levenservaring hebben. Het is complexer dan je zou denken, dat heeft mij ook echt geïnteresseerd. Er is een soort taboe bij de ouderenzorg, zo van ‘oh dat is alleen maar luiers verschonen’ maar dat is het dus niet! Ik ben echt positief verrast door mijn ervaring via Zomerzorg. Daarom zou ik het ook echt iedereen aanbevelen. Dat je jezelf ook uitdaagt om te gaan kijken naar iets wat misschien niet helemaal voor de hand liggend is.”

“Ik ben wel echt positief verrast door mijn ervaring via Zomerzorg. Daarom zou ik het ook echt iedereen aanbevelen”

Meer info op: https://zomerzorgzeeland.nl/