22 april 2021

Rianne is 25 jaar uit de zorg geweest. “Met mijn diploma kon ik toen niets meer, En zo bleef die gedachte bij mij dat ik wel nooit meer naar de zorg terug kon, ook al verlangde ik daar wel erg naar.” Tot Rianne hoorde van een, mede door Viazorg geïnitieerd, maatwerktraject voor herintreders met een verouderd zorg diploma. Drie jaar geleden heeft zij de stap gemaakt naar het maatwerktraject deelt graag haar ervaringen van toen.

Rianne (51), Verzorgende IG, begon drie jaar geleden aan het maatwerktraject via het Hoornbeek College Goes.

“Toen ik een jaar of 17 was, ben ik begonnen met de opleiding ziekenverzorgster. Nadat ik geslaagd was, heb ik een paar jaar als ziekenverzorgster gewerkt totdat ik ging trouwen. Daarna ben ik met mijn man naar Canada ben geëmigreerd. Daar heb ik verder niets met mijn opleiding gedaan”, vertelt Rianne. Na 6 jaar in Canada gewoond te hebben is Rianne met haar gezin terug naar Nederland gekomen. Nadat haar jongste naar groep 1 ging, is ze gaan werken in de huishouding. “Met mijn diploma kon ik toen niets meer, omdat ik 25 jaar er niets meer mee had gedaan. En zo bleef die gedachte bij mij dat ik wel nooit meer naar de zorg terug kon, ook al verlangde ik daar wel erg naar.”

De stap naar het traject

Tot Rianne drie jaar terug hoorde van een, mede door Viazorg geïnitieerd, maatwerktraject voor herintreders met een verouderd zorg diploma. Het traject bestaat uit een jaar werken en leren, waarna het oude zorg diploma omgezet kan worden in een diploma verzorgende voor de ouderenzorg. “In een kerkelijk nieuwsblaadje zag ik hier een advertentie over. En daarna is het balletje gaan rollen. Het Hoornbeek College bood een traject aan in samenwerking met o.a. Cedrah. Nadat ik een informatieavond had bijgewoond, dacht ik bij mezelf dat het traject echt te veel zou zijn en mijn pet te boven ging.” Maar Rianne had het daar niet bij gelaten.“Toen heb ik toch nog een gesprek bij Cedrah aangevraagd waarin ik mijn situatie uitlegde. Dat ik het heel graag zou willen maar niet wist of ik het zou kunnen. Vanuit Cedrah hadden ze me toen eigenlijk gelijk aangenomen, ze zeiden me het gewoon te proberen. Dus ik mocht starten als helpende voor 16 uur per week. En ondertussen ben ik dat jaar in april bij het Hoornbeek college gestart.”

Aan de slag

“Het traject was heel intensief. Om de drie weken had je een hele dag school. Ik was uren bezig met e-learning. Waar vroeger nog boeken gebruikt voor werden, was het nu online. Dat was voor mij best pittig. Maar het is gelukt! Tijdens de opleiding was er alle tijd voor mij op de afdeling. Ik had veel steun aan twee collega’s die ook het traject volgden. Ook de teamleider en praktijkopleider staan voor je klaar. Dat heb ik echt als positief ervaren. Ze hadden altijd veel aandacht en begrip voor me.”Al snel voerde Rianne zelfstandig werkzaamheden van verzorgende IG uit, waarbij altijd een collega verzorgende van de andere huiskamer in de buurt was. “Omdat je je zo gewaardeerd voelt, doordat o.a. collega’s dat ook laten merken, heb ik een enorme groei doorgemaakt. En meer zelfverzekerd geworden dat ik dit wel kan! Er waren voor mij momenten dat het echt pittig was, dan kwam de werkbegeleidster naast me zitten en gaf complimenten dat ik het werk juist zo goed deed. Dat gaf me weer een enorme boost om door te gaan. Dat is het mooie dat ik ervaren heb. Zo ben ik het jaar goed doorgekomen.”

Rianne’s advies

Het is een intensief jaar, je moet veel leren, er kan veel op je afkomen maar wat je moet leren is niet moeilijk. Wat vooral belangrijk is, is dat je een goede planning maakt voor het leren van alle leerstof en het maken van huiswerk. Dit helpt je ook om alle informatie in stappen te verwerken. En als het nodig is, vraag extra begeleiding aan!

Ook is het belangrijk dat voorafgaand aan het traject je van jezelf moet weten dat je dit ook echt wilt. Als je een gezin hebt, moeten zij hier achter staan want je gaat hen echt nodig hebben. Toen ik begon hadden wij nog drie kinderen thuis wonen en mijn man heeft best een intensieve baan. Maar ze hadden allemaal iets van: wij gaan dit samen doen. Hierdoor heb ik de ruimte gekregen om mezelf te kunnen ontplooien en de tijd ervoor te kunnen nemen om de e-learning en het andere huiswerk te doen. Al met al een opleiding om aan te bevelen!

Maatwerktraject bij Hoorbeeck College in Goes

Samen met mede-initiatiefnemer, Viazorg, biedt Hoornbeeck College in Goes een eenjarige opleiding Verzorgende-IG niveau 3 aan. Het maatwerktraject is speciaal gericht op herintreders met een verouderd zorg diploma. Samen met zorgorganisaties Cedrah en RST Zorgverleners is in 2018 de eenjarige opleiding Verzorgende-IG in Zeeland tot stand gekomen. De opleiding is gericht op mensen die in het verleden in de zorg hebben gewerkt en daar ook voor gediplomeerd zijn, maar waarbij de kennis opgefrist moet worden om weer aan het werk te gaan.

Opnieuw in zomer 2021

Het Hoornbeeck College biedt voor de derde keer samen met Cedrah en RST Zorgverleners in juli 2021 weer een maatwerktraject aan voor Verzorgende-IG niveau 3. De genoemde zorgorganisaties hebben hiervoor (opnieuw) banen beschikbaar. Aanmelding kan tot 1 mei 2021. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met dhr. A.W. Koole via kea@hoornbeeck.nl of 085 483 8002