22 april 2021

In totaal is Eline 25 jaar helemaal uit de zorg geweest. Via een vriendin kwam zij bij het, mede door Viazorg geïnitieerd, maatwerktraject voor herintreders met een verouderd zorg diploma, dat het Hoornbeeck College aanbiedt in samenwerking met o.a. Cedrah. Vorig jaar, in 2020, heeft Eline de stap genomen naar het maatwerktraject en deelt graag haar ervaringen van afgelopen jaar.

Eline (48), Verzorgende, begon vorig jaar aan het maatwerktraject via het Hoornbeek College Goes.

“28 jaar geleden heb ik mijn diploma, van toentertijd, Verzorgende behaald. Ik ben toen twee jaar als verzorgende werkzaam geweest, waarna ik stopt en voor het gezinsleven koos. Toen de kinderen wat ouder waren ben ik wel een  aantal jaar weer gaan werken als oproepkracht in de zorg", vertelt Eline.

In totaal is Eline 25 jaar helemaal uit de zorg geweest. “In de tussentijd heb ik nog gesolliciteerd in de zorg en kon ik een dagje mee lopen om te kijken of ik het nog wat vond. Maar er waren zo ontzettend veel veranderingen gekomen. Dat overviel me, het was compleet anders dan ik gewend was van de tijd dat ik werkzaam was in de zorg. Daarom heb ik niet verder doorgezet. Ik ben toen een tijd ander werk gaan doen, maar dat werk gaf mij niet de voldoening die ik zocht. Bovendien wist ik dat in de zorg mensen nodig waren. Het voelde niet goed om thuis te zitten terwijl ik wel een diploma had. Dat was voor mij de motivatie om toch weer te gaan beginnen in de zorg.’

De stap naar het traject

Via een vriendin hoorde Eline over het, mede door Viazorg geïnitieerd, maatwerktraject voor herintreders met een verouderd zorg diploma, dat het Hoornbeeck College aanbiedt in samenwerking met o.a. Cedrah. Zij had het traject net afgerond en werkte ondertussen weer in de zorg. “Nadat ik haar verhaal hoorde heb ik ook de stap genomen om het traject in te gaan. Via een informatieavond kon ik er meer over te weten komen. En een paar maanden later ben ik in februari 2020 het maatwerktraject begonnen. Ik startte als helpende bij Cedrah en daarna ging ik verder als leerling verzorgende”, zegt Eline. “Het traject vond ik best pittig. Maar dat kwam gedeeltelijk ook wel door corona. Alles werd toen online gedaan. Contacten met de klasgenoten had ik eigenlijk nog niet kunnen opbouwen. Die combinatie van online en weinig contact met anderen, gaf me soms wel het gevoel er alleen voor te staan.”

Ondanks dat het moeilijk was had Eline ook hulp: “Biddend heb ik de kracht gehad om door te zetten want soms zag ik het ook even niet meer zitten. De gesprekken met de werkbegeleider en de fijne collega’s, hebben mij hierbij ook goed geholpen. Het was veel vallen en opstaan maar achteraf ben ik heel blij dat ik het traject gedaan heb en dat ik het diploma nu op zak heb!”

Onderzoeken en ontdekken

“Het positieve aan dit traject is dat je juist veel zelf doet en onderzoekt. Voorafgaand het traject dacht ik dat het veel theorie zou zijn. Maar juist het tegenovergestelde is waar. De opdrachten van het maatwerk laten je goed nadenken over onderwerpen. Zo kom je er zelf achter wat bijvoorbeeld het verband tussen zorg en technologie is en waarom bepaalde dingen nodig zijn of gedaan worden. Je wordt aangespoord om zelf op onderzoek uit te gaan”, vertelt Eline enthousiast. “Zonder het maatwerktraject zou je dat stukje zeker wel missen!”

Eline’s advies

Het zou mooi zijn als anderen ook dit traject gaan doen. Als je geïnteresseerd bent om de stap naar de zorg te nemen, loop dan van tevoren mee bij een organisatie. Niet één dag, maar verschillende dagen en diensten. In één dag kan er namelijk zoveel op je afkomen dat het teveel lijkt, als je het niet (meer) gewend bent. Gun jezelf de tijd om alles te verwerken.

Ook is het is belangrijk dat je gezin achter jouw keuze staat om het maatwerktraject in te gaan. Want je gaat hen echt nodig hebben. Het kan een pittig jaar zijn, maar durf uit je bubbel stappen en hou je vast aan je doorzettingsvermogen! Alles bij elkaar genomen ben ik blij dit traject gevolgd te hebben, en is het er een om aan te bevelen!

Maatwerktraject bij Hoorbeeck College in Goes

Samen met mede-initiatiefnemer, Viazorg, biedt Hoornbeeck College in Goes een eenjarige opleiding Verzorgende-IG niveau 3 aan. Het maatwerktraject is speciaal gericht op herintreders met een verouderd zorg diploma. Samen met zorgorganisaties Cedrah en RST Zorgverleners is in 2018 de eenjarige opleiding Verzorgende-IG in Zeeland tot stand gekomen. De opleiding is gericht op mensen die in het verleden in de zorg hebben gewerkt en daar ook voor gediplomeerd zijn, maar waarbij de kennis opgefrist moet worden om weer aan het werk te gaan.

Opnieuw in zomer 2021

Het Hoornbeeck College biedt voor de derde keer samen met Cedrah en RST Zorgverleners in juli 2021 weer een maatwerktraject aan voor Verzorgende-IG niveau 3. De genoemde zorgorganisaties hebben hiervoor (opnieuw) banen beschikbaar. Aanmelding kan tot 1 mei 2021. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met dhr. A.W. Koole via kea@hoornbeeck.nl of 085 483 8002