28 januari 2021

Sanne van den Berg, Recruiter HRM bij Zorggroep Ter Weel, vertelt over de inzet van Coronabanen bij Zorggroep Ter Weel. “Met de campagne zijn we gaan flyeren, daar is heel veel reactie op gekomen. We merken dat mensen graag de zorg in willen.”
Sanne ter weel

Sanne van den Berg, Recruiter HRM bij Zorggroep Ter Weel, vertelt over de inzet van Coronabanen bij Zorggroep Ter Weel.

“Ik ben onderdeel geweest van het opzetten van de campagne voor de vacature zorgassistent die afgelopen december is uitgezet. Bij deze campagne zijn we gaan kijken hoe we de bewoners toch kwaliteit kunnen bieden en tegelijk dat zorgmedewerkers extra handen aan het bed hebben.” Niet alleen als oplossing voor de pandemie, maar ook voor de krapte op de arbeidsmarkt heeft Ter Weel deze campagne opgezet. De zorgassistent heeft een ondersteunende functie en is altijd ondersteunend aan de verantwoordelijke verzorgende die dienst heeft. Zo worden de verzorgende ontlast en verloopt het makkelijker op de afdelingen.

“Met de campagne zijn we gaan flyeren, daar is heel veel reactie op gekomen. We merken dat mensen graag de zorg in willen. Voornamelijk heel veel zij-instromers hebben gereageerd.”

De mensen die hebben gereageerd op de vacature zijn voornamelijk zij-instromers die al graag in de zorg willen werken en nu de kans grijpen om de zorg eerst te leren kennen om mogelijk door te stromen naar een opleiding. Maar ook mensen vanuit de horeca die al twijfelde om de zorg in te gaan maar niet de juiste papieren hebben en ‘huismoeders’ die nu ook graag iets willen gaan doen hebben gereageerd.

De uiteindelijk gekozen kandidaten zijn aangemeld bij de zorgklas zodat zij dat stukje opleiding kunnen volgen die ze bij Ter Weel in de praktijk dan kunnen gaan leren. Zo hoopt Sanne ook dat een aantal later dit jaar door kunnen gaan voor de opleiding verzorgende IG. En dat Ter Weel ze op die manier ook echt aan de organisatie kunnen gaan koppelen als ware verzorgenden.

Nadat de zorgassistenten klaar zijn bij de zorgklas worden ze gekoppeld aan iemand met ervaring zodat ze goed ingewerkt worden. Het voordeel van het koppelen is dat de zorgassistenten zo nooit alleen zijn.

“Er zijn echt genoeg mensen die op zulke vacatures gaan reageren.”

Voor Ter Weel zitten er veel voordelen aan zo’n zorgassistent. Binnen de verzorging is er extra ondersteuning en op de afdelingen creëer je zo meer rust. Vastigheid op een afdeling vinden we erg belangrijk. Op het moment dat je veel zzp’ers en uitzendkrachten inzet, leren zij veelal het personeel en de cliënten niet kennen. Maar ook de visie en de missie van de organisatie. Maar wanneer je iemand echt aan je organisatie gaat binden dan leren zij de bewoners en de collega’s kennen en zo ook de organisatie. Aldus Sanne

Terugkijkend op de campagne vertelt Sanne dat zij en haar collega’s heel veel mensen gesproken hebben die reageerde op de vacature. “Van tevoren hadden we niet verwacht dat er zóveel reactie op zou komen. Mijn telefoon stond echt roodgloeiend. Zowel mijn mailbox als de reacties op de website ook. Zoveel respons hebben we gekregen!”

Aanpak Traject

Sannes tips:

  • Wees bewust hoe je gaat adverteren. “Achteraf gezien had ik mijn telefoonnummer niet op de flyer moeten zetten, maar had er alleen verwezen moeten worden naar de website waar de vacature stond.”
  • Duidelijke verwachtingen in de beschrijving zetten. Heel veel mensen weten niet precies wat de werkzaamheden inhouden.