20 juni 2019

Op woensdag 19 juni ontving Mieke van Valen, als allereerste, haar mbo diploma’s voor Verzorgende-IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3 binnen de opleiding Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg(ZPO). Een bijzonder moment! Zowel studeren als werken deed zij bij zorglocatie Bachten Dieke van ZorgSaam. Docenten van Scalda zijn hierbij op de zorglocatie aanwezig om ter plekke lessen te verzorgen. In de ouderwetse schoolbanken zitten, is er dus niet meer bij in dit nieuwe onderwijsconcept.

Twee jaar lang volgde Mieke de ZPO. Ze slaagde met vlag en wimpel. De opleiding duurt drie jaar, maar de ZPO biedt iedere student de ruimte om het op eigen tempo te doen. Mieke van Valen deed de opleiding versneld, in twee jaar. De dag na de diplomering van Mieke, neemt Kimberley Cuppers, ook een ZPO student, haar diploma in ontvangst die de opleiding zelfs in een jaar heeft afgerond bij WVO Zorg. Via de ZPO specialiseren studenten zich als Verzorgende-IG en Medewerker
Maatschappelijke Zorg in het werken met ouderen. Denk bijvoorbeeld aan revalidatie, ouderenzorg of thuiszorg. Studenten worden opgeleid in de praktijk en weten dus precies wat zorgvragers nodig hebben. Ze helpen collega's op locatie op het gebied van wonen, het huishouden, welzijn en het verlenen van zorg.

Professional in opleiding

Vanaf de eerste dag werkt en leert de ‘professional in opleiding’ op één van de locaties van de deelnemende zorgorganisaties: Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg en/ of ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen. Docenten van Scalda zijn op de zorglocatie aanwezig om ter plekke lessen te verzorgen die aansluiten bij de werkzaamheden en ervaringen van de studenten. Daarnaast hebben ook de zorgmedewerkers een stevige rol in het onderwijs en begeleiden zij de studenten op de werkvloer. Wat studenten leren, kan meteen in de praktijk worden toegepast. De opleiding bestaat uit 16 uur stage en 16 uur les binnen de praktijklocatie. De lessen vinden plaats in de vorm van workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen op locatie.

ZPO Verpleegkunde niveau 4

Ook ZPO Verpleegkunde Scalda start dit jaar ook met de ZPO niveau 4, waarbij studenten worden opgeleid tot MboVerpleegkundige. Daarnaast gaan komend schooljaar de eerste studenten van start in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL).

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VWS.

Ook geïnteresseerd in deze opleiding? Kijk dan op www.scalda.nl/zpo