22 november 2018

De komende vijf jaar neemt het aantal huisartsen in Zeeland met 12 procent af, terwijl de zorgvraag met 3,9 procent groeit. De trend zet door, want binnen tien jaar is bijna de helft van de Zeeuwse huisartsen gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van de bureaus Nivel en Prismant.

De vraag naar huisartsenzorg neemt de komende jaren toe, al komen er nauwelijks Zeeuwen bij. De groep 75-plussers groeit wel met bijna een kwart en die hebben gemiddeld vierenhalf keer zoveel zorg nodig als mensen tot 25 jaar. Ook toeristen vergroten de druk bij huisartsenpraktijken.

 

Werkdruk

Tegelijkertijd neemt het aantal huisartsen gestaag af, van 204 fte nu naar 179 in 2023 en 152 over tien jaar. In 2023 is er ook een tekort van 68 doktersassistenten en 101 praktijkondersteuners. 

 

De werkdruk in huisartsenpraktijken is nu al groot. Spreekuren lopen uit en zieke collega's zijn nauwelijks te vervangen. Meer dan de helft van de praktijken heeft de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren een patiëntenstop af moeten kondigen. 

Het onderzoek is bedoeld als start voor het oplossen van knelpunten.

 

Bron: PZC - Ernst-Jan Rozendaal