Ouderenzorg en onderwijs investeren in toekomstige professionals met nieuwe opleidingsroute

Ouderenzorgorganisaties Allévo, SVRZ, Zorggroep Ter Weel, WVO Zorg, Zorgstroom en ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en de onderwijsorganisaties Scalda en HZ University of Applied Sciences,nemen samen de verantwoordelijkheid om het leren en werken in zorg en welzijn in Zeeland innovatiever en toekomstgerichter te maken. Om een omslag te maken in opleiden en begeleiden van de toekomstige en bestaande medewerkers, werken zij samen aan de ontwikkeling van de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO).

De ZPO is een praktijkgerichte opleiding verpleging en verzorging. De student werkt en leert in de praktijk en volgt daarbij het ritme van de cliënt. Het innovatieve van de opleiding is dat de student niet alleen les krijgt van docenten, maar ook leert van cliënten, professionals en medestudenten. De opleiding wordt volledig gevolgd binnen de muren van één of meerdere zorgorganisaties. In plaats van de klassikale lessen geven docenten van Scalda samen met professionals uit de zorgorganisatie workshops.

De student volgt zijn eigen leerroute. De mogelijkheden van de locatie en de student bepalen de volgorde van de lesstof. Op deze wijze sluit de theorie direct aan bij de praktijk. De opleiding sluit af met een diploma voor de combiopleiding VZ IG/MMZ 3 of met het diploma VP 4. Studenten van MBO en HBO leren daarbij samen in leergemeenschappen.

Deze nieuwe opleiding brengt leerlingen van MBO en HBO, docenten, professionals en cliënten dichter bij elkaar, met als doel het leveren van de best passende zorg aan ouderen in Zeeland. Deze leerroute is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Zes Zeeuwse zorgorganisaties bieden de ZPO aan. De wens bestaat om de ZPO te verbreden naar meer organisaties.

Meer informatie en aanmelden voor de opleiding

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. 

vws logo

Meer informatie?

Neem contact op met Anjali Geensen (Beleidsadviseur)
Tel.nr. (0113) 25 00 73

Gerelateerd nieuws