Na een oproep in de nieuwsbrief aan iedereen die zich in Zeeland aangemeld heeft bij Extra Handen voor de zorg deelden Dian, Addy, Elke & Nicolle hun verhaal met ons en met jullie. Ze zijn alle vier ingezet op een andere plaats, maar één ding hebben ze gemeen: Een hart voor de zorg blijven deze dames houden, ook al zijn ze er door pensionering of door een overstap naar een andere sector een tijdje uit geweest.
Ook Kok Johnny vertelt over zijn stap naar de Nationale Zorgklas. En heeft recruiter Sanne het over de inzet van coronabanen bij Zorggroep Ter Weel.
Het verhaal van Dian
"Voor degene die twijfelen om in de zorg te gaan werken: Loop een dagje mee, dan kan je zien wat het inhoudt. Gewoon doen, want de zorg is hartstikke leuk!"
Het verhaal van Addy
“Mijn eerste dienst voor ZorgSaam deed ik in het weekend voor Pasen, een aantal weken geleden. Ik ben drie jaar geleden met pensioen gegaan, maar het werk is nog zoals vanouds. Voordat ik met pensioen ging, was ik werkzaam als Verpleegkundige in een flexpool bij een thuiszorgorganisatie in Brabant.” Vertelt Addy. Ze werkt nu als Verzorgende op niveau 3 in het Thuiszorgteam van ZorgSaam in Terneuzen Noord & Zuid. “Ik help cliënten bij de dagelijkse verzorging en ondersteun daar waar nodig is.”
“Ik zag de oproep van Extra Handen voor de zorg via Nu ’91, daarna heb ik mij aangemeld en werd ik vrij kort daarna benaderd door Viazorg. Ik gaf aan dat ik ervaring had in de thuiszorg en dat ik in deze tijden graag mijn steentje bij wilde dragen, nu de nood aan extra mensen zo hoog was.”
Addy vindt werken in de thuiszorg één van de mooiste dingen die er is. “De thuiszorg geeft vrijheid om zelfstandig te werken, het is een prachtig beroep! Als het zorgzame in je zit, dan kan je mensen thuis een steuntje in de rug bieden, heb je tijd om één op één een praatje te doen met een cliënt, bouw je een band op en heb je tussendoor de tijd om jezelf even op te laden.”
“Ik ben gelukkig nog gezond van lijf & leden en heb energie en ruimte genoeg om wat extra te kunnen doen in deze tijd.”
Het verhaal van Nicolle
“De zorg is echt een dankbaar beroep. Je krijgt zoveel liefde en een glimlach terug voor je werkzaamheden.”
Het verhaal van Elke
Sinds een jaar werkt Elke als beroepsbrandweer in Arnemuiden en zorgt ervoor dat de materialen weer in orde zijn die gebruikt zijn na een training of een uitruk bij een brand. Door de corona uitbraak moest ze vanaf maart in ploegen gaan werken. De ene week thuis en de andere week op de kazerne. Nu deze situatie zich voordeed besloot Elke zich aan te melden bij Extra Handen Voor de Zorg.
“Van brandweervrouw naar medewerker op een cohortafdeling”
Tot een jaar geleden werkte Elke nog als Verzorgende IG in het zorghotel van Zorgstroom in Middelburg. “Mijn ervaring zou vast nog wel eens van pas kunnen komen dacht ik, maar ik had niet het idee dat het zo’n vaart zou lopen. Niets was minder waar. Ik kon aan de slag bij Ter Weel om samen met andere Extra Handen collega’s een speciale afdeling op te starten voor coronapatiënten.”
Elke kreeg verlof van haar werkgever, de brandweer in Middelburg, en ging aan de slag. “Het is een bijzondere ervaring. In het team werk ik samen met iemand die al 20 jaar uit het vak is en iedereen heeft ervaring opgedaan in verschillende organisaties, maar je merkt geen verschil onderling, iedereen is er voor hetzelfde doel. Juist dankzij die verschillende perspectieven vullen we elkaar aan. We hebben de afgelopen weken samen onze schouders onder deze uitdaging gezet en hebben het voor elkaar gekregen om in korte tijd een volwaardige afdeling te runnen.”
Het is geen appeltje, eitje werken op een cohortafdeling. Maar Elke heeft een positieve kijk op het werk: “In eerste instantie had ik wel schrik. Oh, help, ik word nu wel echt ingezet in het hol van de leeuw. Maar binnen één week stond er een volledige afdeling. Het is echt pionieren: bellen, proberen, kijken hoe het zit. We hebben een compleet draaiboek geschreven. En wat ik het mooiste vind: Je mag weer meedenken, onder druk ontstaan mooie dingen. Het werkt, het is praktisch en we bieden veilige zorg voor de cliënten die het ‘t hardst nodig hebben momenteel.”
"In eerste instantie had ik wel schrik. Oh, help, ik word nu wel echt ingezet in het hol van de leeuw. Maar binnen één week stond er een volledige afdeling."
Maar de emotionele belasting van werken op een cohortafdeling is niet te onderschatten. “Het werken in isolatiepakken, met mondmasker, bril, schort en andere beschermmiddelen is fysiek belastend. Daarnaast zie je ook de angst bij mensen die opgenomen zijn, ze willen hun kinderen en kleinkinderen zien. Die kan ik natuurlijk niet vervangen. Dat maakt het wel hard.”
Elke heeft complimenten voor Ter Weel. “Iedereen hier doet zijn best om ons zo goed mogelijk op te vangen. De leidinggevende biedt ons een luisterend oor, maakt tijd voor je en je mag haar altijd bellen. Ook de geestelijk verzorger en maatschappelijk werker komen elke dag langs om te vragen hoe het met ons gaat. Dat voelt goed en is heel welkom.
Of Elke werkzaam blijft in de zorg? Ze gaat terug naar de brandweer zodra de cohortafdeling bij Ter Weel afgeschaald wordt. Haar functie bij de brandweer past momenteel beter bij haar gezinssituatie. Maar Elke laat de zorg niet helemaal los. Ze heeft een certificaat behaald om EHBO- en reanimatiecursussen te kunnen geven. Zo combineert ze haar hart voor de brandweer toch nog een beetje met haar hart voor de zorg.
Van kok naar zorgassistent
“Eerder zat ik al te denken om misschien iets anders te gaan doen. Door wat ik op de radio hoorde, kwamen mijn gedachte toen bij de zorg. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik het wel zou kunnen en er geschikt voor zou zijn. Dus heb ik mij via Extra handen aangemeld voor de Nationale Zorgklas. Na de aanmeldprocedure ben ik later opgebeld vanuit de Nationale Zorgklas voor een intakegesprek en kon ik beginnen met de vierdaagse training.”
In het begin was het wel even wennen voor Johnny. Het online is de klas zitten was weer even wat anders dan hij gewend was. Maar de training was zeer leerzaam voor hem. “Je raakt je er van bewust dat er nog heel wat bij komt kijken in de zorg. Het is een stukje gevoel, maar je moet toch ook wel echt weten waar je mee bezig bent.”
Tijdens de Zorgklas leer je door middel van een aantal modules de basis van de zorgwerkzaamheden. “In groepjes moest je dan bijvoorbeeld ook opdrachten doen.” vertelt Johnny. “Aan het einde van de training krijg je een certificaat van deelname. En daarmee zou je dan aan de slag kunnen bij een organisatie.”
Na het afronden van de training nam Viazorg contact op met Johnny. Zij koppelen zorgassistenen, die de Nationale Zorgklas hebben afgerond, met organisaties die de inzet van deze mensen nodig heeft. “Momenteel ben ik aan het wachten tot een zorg- en welzijnsorganisatie plek heeft voor een zorgassistent, en kan ik hopelijk snel aan de slag gaan. En wie weet is er nog wel meer mogelijk daarna. Dat ik verder kan doorstromen in de zorg door middel van een traject werken en leren of iets dergelijks.“
Inzet Coronabanen bij Ter Weel
“Ik ben onderdeel geweest van het opzetten van de campagne voor de vacature zorgassistent die afgelopen december is uitgezet. Bij deze campagne zijn we gaan kijken hoe we de bewoners toch kwaliteit kunnen bieden en tegelijk dat zorgmedewerkers extra handen aan het bed hebben.” vertelt Sanne, Recruiter HRM bij Ter Weel. Niet alleen als oplossing voor de pandemie, maar ook voor de krapte op de arbeidsmarkt heeft Ter Weel deze campagne opgezet. De zorgassistent heeft een ondersteunende functie en is altijd ondersteunend aan de verantwoordelijke verzorgende die dienst heeft. Zo worden de verzorgende ontlast en verloopt het makkelijker op de afdelingen.
“Met de campagne zijn we gaan flyeren, daar is heel veel reactie op gekomen. We merken dat mensen graag de zorg in willen. Voornamelijk heel veel zij-instromers hebben gereageerd.”
De mensen die hebben gereageerd op de vacature zijn voornamelijk zij-instromers die al graag in de zorg willen werken en nu de kans grijpen om de zorg eerst te leren kennen om mogelijk door te stromen naar een opleiding. Maar ook mensen vanuit de horeca die al twijfelde om de zorg in te gaan maar niet de juiste papieren hebben en ‘huismoeders’ die nu ook graag iets willen gaan doen hebben gereageerd.
De uiteindelijk gekozen kandidaten zijn aangemeld bij de zorgklas zodat zij dat stukje opleiding kunnen volgen die ze bij Ter Weel in de praktijk dan kunnen gaan leren. Zo hoopt Sanne ook dat een aantal later dit jaar door kunnen gaan voor de opleiding verzorgende IG. En dat Ter Weel ze op die manier ook echt aan de organisatie kunnen gaan koppelen als ware verzorgenden.
Nadat de zorgassistenten klaar zijn bij de zorgklas worden ze gekoppeld aan iemand met ervaring zodat ze goed ingewerkt worden. Het voordeel van het koppelen is dat de zorgassistenten zo nooit alleen zijn.
“Er zijn echt genoeg mensen die op zulke vacatures gaan reageren.”
Voor Ter Weel zitten er veel voordelen aan zo’n zorgassistent. Binnen de verzorging is er extra ondersteuning en op de afdelingen creëer je zo meer rust. Vastigheid op een afdeling vinden we erg belangrijk. Op het moment dat je veel zzp’ers en uitzendkrachten inzet, leren zij veelal het personeel en de cliënten niet kennen. Maar ook de visie en de missie van de organisatie. Maar wanneer je iemand echt aan je organisatie gaat binden dan leren zij de bewoners en de collega’s kennen en zo ook de organisatie. Aldus Sanne
Terugkijkend op de campagne vertelt Sanne dat zij en haar collega’s heel veel mensen gesproken hebben die reageerde op de vacature. “Van tevoren hadden we niet verwacht dat er zóveel reactie op zou komen. Mijn telefoon stond echt roodgloeiend. Zowel mijn mailbox als de reacties op de website ook. Zoveel respons hebben we gekregen!”