Goede beroepsvoorlichting aan jongeren is onmisbaar om ervoor te zorgen dat jongeren later de baan vinden waarin ze het beste tot hun recht komen.  Op deze pagina lees je welke activiteiten Viazorg aanbiedt om jongeren zo goed mogelijk te informeren over hun mogelijkheden in de sector zorg en welzijn in Zeeland.

  • Zorg- en welzijnsambassadeurs

  • Lespakket 'Aan JOU hebben we wat'

  • Activiteiten bij de werkgever via het LOB-platform

 

Zorg- en welzijnsambassadeurs

Viazorg biedt een leuk en leerzaam lesprogramma aan basisschoolleerlingen uit groep 8 (of combinatieklassen groep 7/8) en vmbo klas 1 en 2. Op interactieve wijze maken de leerlingen kennis met de zorg- en welzijnssector.

Het programma bestaat onder andere uit een bezoek van de zorg- en welzijnsambassadeurs. Dit zijn professionals uit zorg of welzijn die op eigen wijze over hun werk vertellen en de leerlingen aan de hand van prikkelende vragen en leuke en leerzame spellen laten kennismaken met het werkveld. Op de basisschool kan ook gebruik gemaakt worden van een leskist. Deze onderdelen zijn zowel afzonderlijk als gecombineerd in te zetten.

De zorg- en welzijnsambassadeurs hebben allemaal een professionele training gevolgd en werken met een draaiboek. Ze starten met een verrassende opening die een onuitwisbare indruk op de leerlingen zal achterlaten!

Kijk voor meer informatie bij de FAQ's.

Vraag een bezoek aan van de zorg- en welzijnsambassadeurs

Werkzaam in zorg of welzijn? Meld je aan als zorg- en welzijnsambassadeur

 

Lespakket 'Aan JOU hebben we wat

'Aan JOU hebben we wat' is de titel van twee lespakketten; één lespakket voor vmbo (einde 2e jaar) en één voor havo/vwo (einde 3e jaar).

Per september 2017 is voor elke middelbare school in Nederland lesmateriaal beschikbaar om jongeren een beeld te geven van de sector, hen kennis te laten maken met de dynamiek en voor te bereiden op een juiste sector- of profielkeuze. Het lespakket informeert, inspireert en interesseert jongeren voor de sector zorg en welzijn. Geen stoffige, saaie lessen, maar digitaal, interactief en fris.

De jongeren vullen bijvoorbeeld een poll in op hun mobiel: beschikken ze over humor, lef, nieuwsgierigheid en creativiteit? Eigenschappen die goed van pas komen bij het werken in de sector.

Lees meer of bestel het lespakket op aanjouhebbenwewat.nl.

Activiteit aanmelden voor het LOB-platform (v)mbo

Het Zeeuwse vmbo- en mbo-onderwijs heeft gezamenlijk een website gebouwd voor alle Zeeuwse vmbo-leerlingen en leerlingen van de mbo THOP-klas. Die website is gericht op Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) en bestaat uit een opdrachten- en een activiteitenmodule.

De opdrachten en activiteiten helpen leerlingen om een beroepsbeeld te vormen, hen voor te bereiden op het kiezen van een opleiding en het maken van een beroepskeuze. Voor zorg en welzijn is dit dé kans om de branche onder de aandacht te brengen bij jongeren zodat ze later wellicht overwegen om in zorg en welzijn te komen werken.

Viazorg is momenteel bezig met het toevoegen van het lespakket over zorg en welzijn 'Aan jou hebben we wat' aan de opdrachtenmodule.

Voor de activiteitenmodule die in oktober 2018 online gaat zijn wij op zoek naar activiteiten voor jongeren die bij u op de locatie zullen plaatsvinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om rondleidingen, snuffelstages en andere activiteiten die bestemd zijn voor leerlingen op het vmbo of leerlingen die de mbo THOP-klas volgen. Je bepaalt zelf op welke dagen je de activiteit aanbiedt, hoe vaak en hoeveel leerlingen je maximaal wil ontvangen.

Het voordeel van dit systeem is dat geïnteresseerde leerlingen van verschillende scholen zich gericht kunnen inschrijven op jouw activiteit, wat efficiënter werkt dan het ontvangen van een volledige klas.

Activiteit aanmelden

Viazorg zorgt er vervolgens voor dat de activiteit wordt opgenomen in het LOB-platform en zorgt voor de terugkoppeling over het aantal inschrijvingen etc.

 

Meer informatie over “Arbeidsmarktinformatie”?

Neem contact op met Lisa van Wijnen (Beleidsadviseur)
Tel.nr. (0113) 25 00 73