In opvolging van het Regionale Actieplan Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT) is in de zomer van 2019 hard gewerkt aan het nieuwe actieplan: het Deltaplan Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn. Zorg- en welzijnsorganisaties steken samen met Viazorg, onderwijsorganisaties, de overheid en partners als CZ de handen uit de mouwen om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken. Daarvoor is samenwerken belangrijker dan ooit. Doet jouw organisatie ook (weer) mee?

Om meteen met de deur in huis te vallen: wij, als gezamenlijke zorg- en welzijnsorganisaties, staan voor een forse uitdaging. Als we niets doen, hebben we straks te weinig personeel en is het personeel dat we wél hebben anders opgeleid dan we nodig hebben. Dit is geen nieuwe boodschap. Met de acties uit het Regionaal Actieplan Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT) hebben we de afgelopen jaren keihard gewerkt om meer mensen naar zorg en welzijn toe te leiden. Met als resultaat dat de instroom in de opleidingen toeneemt en dat de voorspelde arbeidsmarkttekorten op korte termijn afnemen. Mooie resultaten, maar helaas niet genoeg. We blijven alsnog forse tekorten houden in vrijwel alle beroepen. Het zo goed mogelijk benutten van het arbeidspotentieel van huidige en toekomstige professionals binnen en buiten Zeeland is één van die acties en vormt de kern van dit Deltaplan. 

 Vooruit kijken

Het Deltaplan is de opvolger van het RAAT en gaat verder dan het RAAT. Waar het in het RAAT nog ging om het plukken van het laaghangend fruit, gaan we nu de uitdaging aan om de hardnekkige thema’s te tackelen. Bovenal gaan we vooruit kijken. Hoe kunnen we de toekomst van zorg en welzijn vormgeven. Wat vraagt dit van ons in aantallen en soort personeel. Hoe leiden we de professionals goed op en houden we ze fit voor hun werk en hoe zorgen we dat ze een zinvolle loopbaan in onze sector kunnen realiseren. Dat doen we met elkaar, omdat we het samen wíllen aanpakken en ieder voor zich het probleem niet kan oplossen.

 Successen RAAT

Gemiddeld bereikten we de afgelopen 2 jaar met eens per maand de media met diverse projecten en initiatieven gezamenlijk als sector binnen het RAAT. Zo verschenen we in diverse kranten met het gezamenlijke Dare2Care festival om vooral jongeren en zorgintreders te enthousiasmeren om te komen werken in de sector. Ook kwam de 250e kandidaat van het project Sterk in je Werk op de radio en in de pers. Martijn Hurkmans verruilde de horeca voor de zorg en vond vanuit Brabant in Zeeland een baan via Sterk in je Werk. Dit is slechts een greep uit de vele successen die samen zijn bereikt! Bekijk hier de terugblik op alle successen van het RAAT

 Deltaplan

Het Deltaplan kent vier pijlers. De eerste pijler is het verkrijgen van kennis van en inzicht in de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De andere pijlers zijn: Kiezen & Toeleiden, Leren & Opleiden en Werken & Behoud. Bekijk hier het Deltaplan Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn

Logo deltaplan